Николай ГроздановСлед месеци на протести на фермери в целия ЕС

...
Николай ГроздановСлед месеци на протести на фермери в целия ЕС
Коментари Харесай

Сетила се Мара….

Николай Грозданов
След месеци на митинги на фермери в целия Европейски Съюз против безмитния  импорт на украинско зърно, Брюксел най-накрая се разсъни. Но както нормално -  след последния миг.  Дори страхливото българско държавно управление, което изчака да види какъв брой страни ще се осмелят да слагат националния си интерес над депешите на Европейски Съюз, го изпревари с няколко часа.  А това си е същинско достижение, нормално сме последни във всичко и на всички места.  Тонът зададоха обичайно смелата Унгария, последвана от Полша и Словакия.
За да излезе от неловката обстановка, че е настроила против себе си страните, на които би трябвало да служи,  Европейската комисия измисли следната нелепа дефиниция: " ще наложим общоевропейска възбрана, единствено в случай че националните държавни управления на 5-те страни отдръпват едностранните си решения за прекъсване на украинския импорт. Тук радетелите на демокрацията и свободните пазарни връзки няма по какъв начин да не изпитат най-малко леко стеснение от сходен метод, от дълго време сатанизиран и жигосан по целия континент. 
Показната грижа за европейските фермери, които доскоро бяха невидими за Брюксел, макар шумните си митинги, включва и парични обезщетения на засегнатите. Но - отново под изискване: първо страните да отдръпват суверенните решения за отбрана на локалното произвеждане. 
И всичко това поради една криворазбрана и погрешно изпълнена проява на взаимност. 
Точно преди година Брюксел реши да отстрани митата на артикули от Украйна в символ на взаимност и украинският дъмпинг безусловно размаза зърнопроизводителите в Европа. Пшеница, слънчоглед и други зърнени култури в големи количества и за десетки милиарди евро залежават на всички места по континента, с цел да може евтиното, само че по тази причина пък със противоречиво качество зърно от Украйна, да наводни пазарите. И то тъкмо в този момент, преди новата годишна продукция, която - става известно, няма къде да бъде складирана.
Днес брюкселските служители вършат опит да се солидаризират с жертвите на личната си нелепост и се пробват да ги спасят от личните си решения. Да пази Господ!>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР