Николай Денков е академик на БАН и редовен член на

...
Николай Денков е академик на БАН и редовен член на
Коментари Харесай

Кой е акад. Николай Денков - кандидатът за премиер на Продължаваме промяната

Николай Денков е учен на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.
Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 година акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 180 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.
Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични.
Ръководил е повече от 45 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании.
Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).
За своите научни достижения акад. Николай Денков е почетен с редица влиятелни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия “Питагор” на Министерството на образованието и науката и други
От 2014 до 2016 година акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове. През 2016 година подава оставка заради противоречие с политиката на тогавашното управление в МОН. През 2017 година и 2021 година e длъжностен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година e министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков.
Акад. Николай Денков е депутат от „ Продължаваме промяната “ в 48-ото Народно заседание. Избран е от 30-и многомандатен изборен регион
– Шумен. Заместник-председател е на парламентарната Комисия по обучение и просвета.

Снимка: Булфото
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР