Николай Чапански XXIX издание на международния фестивал „Пирин Фолк“ ще зарадва

...
Николай Чапански
XXIX издание на международния фестивал „Пирин Фолк“ ще зарадва
Коментари Харесай

Задава се сериозна битка за сцената на „Пирин Фолк“

Николай Чапански

XXIX издание на интернационалния фестивал „ Пирин Фолк “ ще зарадва феновете на македонската музика с същинска плеяда звезди, които ще озарят сцената на 27, 28 и 29 август. Организаторите от Фен Фолк ТВ залагат на известни и обичани реализатори, които ще създадат още по-невероятно преживяването в трите фестивални вечери в Летен спектакъл - Сандански. Любимите реализатори Цветелина, Йордан Митев, Гуна Иванова, Мъжка фолклорна група „ Годлевски Великден “ и Василиа Петрова ще допринесат фестивалът да се трансформира в същински празник на македонската музика и ария.

На 27 август (петък) е V издание на Детски Пирин Фолк - конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца сред 8 и 15 години. След привършване на конкурсната стратегия по традиция ще бъдат връчени и премиите. Гост-изпълнители ще бъдат иконата на българския фолклор Гуна Иванова и самобитната Мъжка фолклорна група " Годлевски Великден ".

И идната вечер, на 28 август (събота), ще има оригиналност. Във втората фестивална вечер ще се организира Конкурсът за изпълнителско изкуство, а в края на вечерта ще се разгласят наградените. Красивите осъществявания на сцената ще продължат със специфичното присъединяване на звездата от Северна Македония Йордан Митев, който за първи път се изявява на огромна сцена в България, и Василиа Петрова - огромната победителка от миналогодишното издание на фестивала, спечелила цели пет оценки и носителка на призове от Детски Пирин Фолк.

" Тази година Детският Пирин Фолк има самобитен празник - ще се организира за пети път. Много сме радостни, че имаше участници и спечелили, които в този момент вземат участие в състезанията с по-големите. Това потвърждава, че изпълняваме поставената си цел да развиваме и съхраняваме любовта към фолклора и да я предаваме на младите, които да опазват на собствен ред магията на традициите “, споделя шефът на фестивала Ненчо Касъмов, който бе част от селекционното жури.

За допускане до присъединяване в състезанието за нова авторска ария на македонска фолклорна основа оценяващите прослушаха анонимно и оцениха подадените авторски песни по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, комбинация, аранжимент, текст и вокалообразуване. В подбора като съветник за текстовете присъединяване взе и поетесата Надежда Захариева.

В третата фестивална вечер на 29 август (неделя) феновете ще се насладят на най-вълнуващата част от фестивала - Конкурса за авторска македонска ария. След финала на конкурсната стратегия ще бъдат връчени премиите. С осъществявания на сцената ще се изявят спечелилият в Детски Пирин Фолк и отличеният с I премия от фестивалното жури в Конкурса за изпълнителско изкуство. Гост-изпълнител във финалната вечер ще бъде лъчезарната изпълнителка Цветелина, която ще зарадва всички със специфична стратегия.

Една от селектираните песни за присъединяване в състезанието „ С огъня не играй “ в осъществяване на Ванеса Богданова (музика и аранжимент: Светослав Лобошки, текст: Христина Димова), която е класирана на 6-о място, отпада от състезанието, защото е оповестена в общественото пространство преди месец август 2021 година, което е в нарушаване на правилника на фестивала.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР