Николай Чапански, автор и водещфолклорнипредавания по Радио Пловдив, Цалапица се

...
Николай Чапански, автор и водещфолклорнипредавания по Радио Пловдив, Цалапица се
Коментари Харесай

40 родопски гайди огласят Царството на мезето

Николай Чапански,
създател и водещ
фолклорни
излъчвания по
Радио Пловдив,


Цалапица се стяга за празник на бабека, тридневни национални радостния ще огласят селото след пиковете на пандемията

След като три пъти беше отлаган празникът на цалапишкия бабек поради пандемията, в този момент локалната власт и читалището са заковали датата 22 май, на която ще дадат старт на тридневни радостния в селото.

Ивайло Данаилов е единствено на 28 година и е най-младият кмет на най-голямото населено място в община „ Родопи “. Той дружно с всички от администрацията са запретнали ръкави в организацията на първия празник на цалапишкия бабек, който ще предшества обичайния събор на 24 май. През тези дни ще се отбележат 120 година от основаването на локалното читалище „ Светлина “, ще се показа нова книга за Цалапица и ще има галерия на бабека по най-стара локална рецепта.

Цалапишкият бабек ще бъде спретнат на няколко щанда на площада пред читалището, а особено жури ще избере най-вкусния деликатес. За задачата от кметството са изпратили предложения до всички локални производители да се включат в празника и конкурсната част. В журито ще бъде и кметът на община " Родопи " Павел Михайлов, който е един от ценителите на цалапишкия бабек.

" Едва ли има къща в Цалапица, в която да не се подготвя бабек, само че локалните не издават току-така рецептата. Тайната била в домашното месо, подправките и остарялата технология на опушване и отлежаване в дървесна пепел ", споделя младият кмет Ивайло Данаилов.

Самият той бил захранен с цалапишки бабек и даже в този момент се пробва да го подготвя благодарение на татко си, който е един от майсторите в селото. Освен кмет Ивайло е един от танцьорите в локалния танцов отбор „ Каламица “ с дългогодишна история.

Дълго чаканият празник ще се трансформира в същинска фолклорна фиеста, тъй като на сцената пред читалището ще се надпяват и надиграват над 30 певчески и танцови групи от Пловдивско и Пазарджишко. Едни от гостите ще са от Първомай, Труд, Крумово, Стряма, Калековец, Златитрап, Пъдарско, Брезовска община и други Любопитно е, че през последните години популацията на Цалапица е набъбнало на близо пет хиляди души и от ден на ден млади фамилии се устройват в селото, което е единствено на 15 минути път от Пловдив.

На 23 май ще е огромният юбилеен концерт на читалището с присъединяване на всички шест танцови състава. На концерта ще се изявят и гениите от гайдарската школа на Луко Буров, която действа от една година.

За пръв път на празниците в Цалапица ще засвири гайдарски състав от 40 гайди от Родопите, а националното забавление и кръшните хора ще са с бенда на певицата Светла Дукетева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР