Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив[email protected]

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдивfolkduma@abv.bg
Коментари Харесай

Жинка Толсузова - самородното злато във фолклора

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

[email protected]

Певицата със саморасъл глас, изпълнен със стилна орнаментика, събра в специфичен диск песните от родното си село Загражден.

Жинка Толсузова е един от стилните гласове на Родопа планина и е измежду най-известните певици на село Загражден, община Баните. По мотив юбилейната си 55-годишнина Жинка направи безценен подарък на слушателите си, като събра в специфичен диск песните от родното си село Загражден. Това са записи, които е осъществила за фонда на Българското национално радио в креативните си години до в този момент. Издаването на първия си музикален албум е поверила на пловдивското студио „ Музикален свят “ на Мирослав Стоянов и Янка Чекелова, а продуцент е БНР. Повечето обработки на песните, включени в диска, са на Костадин Генчев и Георги Андреев.

В анотацията на обложката те пишат, че Жинка Толсузова е певицата, която с цялостно съображение може да бъде наречена „ самородно злато “. Нейният глас е извънредно автентичен, саморасъл, носещ присъщите особености на един доста характерен фолклор. Певица, която има богата, стилна орнаментика, съчетана с високо професионално чувство за съразмерност и възприятие за мярка. Привилегирован съм, че имам опцията да аранжирам нейните песни, от които слушателите ще изпитат непозната приятност, споделя диригентът на отбор „ Филип Кутев “ Георги Андреев.

Това са песните, които Жинка е научила от възрастни хора в родното си село, като „ Оти ми плачеш, бубайче “, „ Страхил ми са изгубил “, „ Повдигни се, тевна мъгла “, „ Арда е мътна текнала “ и доста други. Песните, включени в албума, са доста разнородни по наличие и мелодия, а и са с друг акомпанимент -каба гайда, тамбура, национален оркестър, което е забавно за слушателя, написа в рецензията си проф. акад. Милчо Василев.

Жинка има характерен мек тембър на гласа, а осъществяванията <210> са съпроводени с доста точна стилова орнаментика. Всичко това е плод на нейния голям гений и професионална подготовка. Завършила осми випуск на музикалното учебно заведение в Широка лъка, креативният <210> път минава през отбор „ Родопа “-Смолян, където е била солист. Дълго време управлява и певческата група към читалището в родното си село Загражден, което продължава да се обезлюдява с всяка минала година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР