Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Ива Гидикова представя нов албум в Пловдив

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

 

Солистката на отбор „ Пазарджик “ Ива Гидикова ще показа своя солов фолклорен албум „ Част от мен “ в Пловдив. Премиерата ще бъде след броени дни, на 3 октомври, в Античния спектакъл с обещаващ празник за феновете на националните и авторски песни, каквито пее Ива.

През 2020 година излиза първият й двоен солов албум „ Част от мен ” с 21 песни, от които 13 пазарджишки и 8 авторски на фолклорна основа, по музика и текст на самата Ива Гидикова, обработка и аранжимент - Александър Тодоров, а тази година албумът печели първо място в класацията " Надпяване " на БНР и стратегия " Христо Ботев ", категорията " Албум на годината ".

Публиката ще има опцията да се наслаждения на богато орнаментираните и красиви пазарджишки песни от „ бабината ракла ” и на новите авторски песни на солистката на отбор „ Пазарджик “ от разнообразни фолклорни области на България, във всяка от които тя влага парченце от душата си. Александър Тодоров залага в аранжиментите на по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства, тъй че всяка да бъде показана съгласно характера  <210> - от фолклорно-битова, през сватбарска до " етно ".

В програмата на концерта в Пловдив ще бъдат включени и два нови сингъла - " Там… високо " и " Люлчина ария ", посредством които певицата ще се покаже в малко по-различна светлина. " Там… високо " е прочувствен изблик на авторката, предизвикан от доближаването с природата в една от най-чистите  <210> същности. Яркото безмензурно въведение, съпроводено от леко мистична равномерност, прелива в нежната мелодия на куплета и припева. В интермедията е показана силата на природата, с по-„ нападателни “ музикалноизразни средства.

Другата нова ария, която ще показа за първи път, е " Люлчина ария ". Тя е построена от глас, съпроводен от вокално трио, които са „ гръбнакът “ на пиесата. Мелодията е с огромен амбитус - отпратка към грегорианския вид пеене, подсилен с правоверен хармонизъм - преплетен с обичайния ни многоглас. За по-ясно проявление на дълбочината е употребявано и пиано във високата му теситура. Жанрово надали може да се дефинира песента, тъй като включва присъщото българско детско „ Люли, люли, люлчица “, с припев, наподобяващ „ Многолетие “ - вид на Бортнянски, който е присъщ за християнските химни. Инструменталната част не е водеща, а по-скоро съпровождаща. Песента не акцентира някой избран род, по-скоро е комбинация от такива.

Специални участници в концерта на 3 октомври ще бъдат надарените Александър Тодоров (кавал), Маринела Рангелова, Таня Стоева, Цонка Димитрова (беквокали), Иван Георгиев (гайда), Борислав Гълъбов (гъдулка), Ивелин Божанов (тамбура/китара), Явор Куманов (акордеон), Владимир Петков (клавир),  Живко Иванов (ударни).

Ива от 20 години е солист на отбор „ Пазарджик “, който преди броени дни беше хазаин на националните празници на професионалното фолклорно изкуство с присъединяване на всички ансамбли от страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР