Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

...
Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив
Коментари Харесай

Млади таланти изпълниха залите на ансамбъл „Тракия“

Николай ЧАПАНСКИ, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

 

Лауреати от Международния фолклорен фестивал " С песните на Кичка Савова " разучаваха песни на тракийската певица като част от Майсторския клас, проведен от фондация " Кичка Савова ". Лятната академия се организира в залите на ФА „ Тракия “ в Пловдив. Ръководител на плана е националната певица Дарина Славова. Това е вторият майсторски клас, проведен от фондация „ Кичка Савова “, в който тази година участваха седем деца - пет девойки и две момчета.

„ Има доста какво да се научи. Много и научихме. Няколко пъти съм взел участие на фестивала в село Сладун, само че тази година за първи път съм на този майсторски клас, споделя Божидар Дачев от село Мезек, един от младите гении, взели участие в майсторския клас.

 Той се потапя в света на фолклора още на петгодишна възраст. Първото му излизане на сцена е на фолклорния фестивал „ Кехлибарен грозд “ в село Лозен.

Анна и Александрина Проданови са сестри, на 12 и 13 години, от карнобатското село Венец, и вземат участие за втора година в майсторския клас.

„ Обстановката е приятна. Миналата година ни хареса. Тази година като второ присъединяване сме по-спокойни, само че отново ни е забавно. Запознахме се с други деца. Станахме другари “, описват сестрите.

Ихая Димитрова е на девет години, от село Доситеево, и е участничка от миналогодишния майсторски клас, само че поради коронавирус пандемията се провалило присъединяване й тогава. Затова тази година има опцията да взе участие още веднъж. Ихая пее от петгодишна. Неведнъж е взела участие на фолклорния фестивал „ С песните на Кичка Савова “ в Сладун, даже персонално е получавала първа премия от титуляря на фестивала. 

За втора година тракийската певица и учител в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ Дарина Славчева Славова управлява майсторския клас.

„ Децата са на друга възраст - от осем до шестнадесетгодишни. Емоцията е друга, само че това, което ги сплотява, е че обичат да пеят. Идват окрилени от вярата да научат нещо ново. Да се допрян до творчеството, до житейския път на Кичка Савова ", споделя Дарина Славова.

Майсторският клас се случи с помощта на фондация ”Кичка Савова “, а на галаконцерта участва и дъщерята на певицата Стефка Здравкова.

„ Това не е дело единствено на мен и фондацията, това е взаимен план с ученичката на майка ми Дарина, която тя толкоз почиташе. Затова избрах нея да осъществяваме този завет на майка ми Кичка Савова. Тези деца са гениите във фолклора. Те са бъдещето на фолклора. Да имат вяра в фантазии. Да имат вяра в това, че има кой да ги чуе и поддържа, с цел да продължат напред “, сподели Стефка Здравкова.

В края на деня децата показаха разучаваните песни на галаконцерт под съпровода на музиканти от отбор „ Тракия “ - Темелко Иванов - дудук, Борислав Згуровски - акордеон, и Димчо Енев - гайда.

Всички участници в майсторския клас получиха документ за присъединяване от ръководителя на фондацията Стефка Здравкова, а обстоен репортаж от събитието в постройката на отбор „ Тракия “ приготви Божидар Чолаков от Радио Кърджали.

На финала Магда Георгиева-Христова, ученичка на Кичка Савова, поздрави с ария всички присъстващи в залата. Нейната щерка Мария Христова беше измежду най-малките участници във втория майсторски клас тази година.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР