Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Победителката в Гласът на България Петя Панева: Носи ми къ...

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

След като претърпя една прочувствена и звездна година, победителката в „ Гласът на България “ Петя Панева е решила да събере всичките си записи и да ги издаде в първи независим албум през тази година. Такова предложение е получила и от музикално-издателска къща след фурора в нашумелия ефирен формат.

Талантливата певица, която е студентка за първа година в ПУ „ Паисий Хилендарски “, посрещна новата 2022-ра с поредност от участия в страната, даже отхвърли предложения, заради многото задължения. Първата покана пристигна за бенефиса на „ Златните девойки “ в зала „ Арена Армеец “ малко преди коледните празници. След нейното присъединяване и най-голямата премия националните песни „ Аврам Зорница думаше “ от репертоара на Вълкана Стоянова и „ Калиманку, Денку мари “ на странджанската певица Янка Рупкина станаха още по-известни измежду младежите, регистрираха музикални експерти. Петя разгласи фолклора за победител и си пожела в България да се слуша повече българска национална музика, както е било преди години.

" Гордея се с Петя Панева и с неспокойствие наблюдавах всички нейни участия във формата. Цялата фолклорна колегия би трябвало да се гордее с нея, тъй като тя ни показа почтено и националната ни ария още веднъж зае полагащото й се място в класациите ". Това съобщи известната добруджанска певица Калинка Вълчева, която е една от първите учителки на Петя. Преди години надареното момиче стана лауреат на състезанията с песните на Калинка Вълчева в Добрич и Тервел и даже я нарекоха „ Славей на Добруджа “. По време на присъединяване си в „ Гласът на България “ Петя изпя и нейната ария „ Я изгрей, изгрей, ясно слънце “ без никакви забележки. Най-много се гордее с нея и варненската музикална школа, чийто ученик е тя.

Впечатляващо е, че на финала само Петя пя боса и със семпла кенарена риза, подарена от татко й това лято, до момента в който доста от другите участници заложиха на скъпи дизайнерски тоалети.

" Много одобрявам такива остарели и достоверни облекла, които ме зареждат, и съм сигурна, че ми носят шанс ", споделя младата певица. Тя твърди, че към момента не знае какво ще прави с паричната премия, която завоюва с гения си. Със сигурност част от нея ще вложи в образованието си и дава обещание да продължава да се занимава с национална музика.

Сега надареното момиче е получило оферти да бъде солистка и на две професионални вокални обединения. Упорито работи по своята първа авторска ария, която напълно скоро ще показа на публиката. Иска да я посвети на баба си, от която е наследила певческия си гений. Песента ще бъде по аранжимент на нейния другар и виртуозен музикант Митко Денев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР