Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Възпяха Марко Мустака - топ шпикера на сватбите

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Навремето изисканите сватби в селата Белозем, Чалъкови, Поповица, Милево, Чешнегирово са ставали наложително с шпикер или водещ, който само е имал правото да прекъсва оркестъра, с цел да разгласи: „ Свекър​ът и свекървата подаряват на младото семейство кобилката с кончето… “ или „ Кумата дава една огромна пара - булката да поведе хорото “. Дълги години подобен шпикер по сватбите в региона е бил Марко Марков от Белозем или бай Марко Мустака, както му споделят всички в селото.



По специалност бил павьор занаятчия и управлявал най-голямата бригада, която редяла павета по пловдивските улици. Освен специалността си обичал и сватбарските оркестри и всички знаели, че пет лв. да има в джоба си, ще ги даде на музикантите да му свирят. Поведе ли бай Марко хорото, значи оркестърът е първокачествен и сватбата ще е от класа. Казват още, че той е непостижим познавач и фен на националната музика, който познава всички музиканти, оркестри и певици. Често стопаните се допитвали до него кой оркестър да пазарят за фамилното си празненство, което постоянно се превръщало и в общоселски празник.

Точно по тази причина известният белоземски цигулар Иван Михов решил да сътвори ария за Марко Мустака и написал текст и музика на една аудиокасета, като заръчал, че най-добре ще я изпее Благой Манчев от Конушенския оркестър. След това Иван Михов се споминал и касетата с новосъздадената ария била завещана на огромния фен на националната музика Пеньо Генчев, също от Белозем. Така аудиокасетата с текста и музиката стигнала до получатела си Благой Манчев - дълготраен солист на Конушенския оркестър и учител по музика в пловдивското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “. Минали години, но все не се отдавала опция да бъде записана в студио. Бай Марко се зарекъл, че в случай че бъде записана, ще изпече едно агне и ще нагости всички музиканти от оркестъра.

Не след дълго ​конушенските музиканти влизат в студио, с цел да осъществят нови записи и първата ария, която Благой Манчев записва с дребна редакция на текста, е „ Песен за Марко Мустака “. Заснели и клип за малкия екран и още с първото ѝ лъчение, възпетият в нея Марко Марков се просълзил от жеста и извършил обещанието си. Заклал най-охраненото агне, изпекъл го и хванал пътя за село Конуш, където го очаквали музикантите от Конушенския оркестър.

Песента се завъртяла по радиото и малкия екран, стана известна и един път бай Марко се качва на влака от Белозем за Пловдив. В купето се заприказвали с една жена на неговата възраст, която споделила: " Така да обичам националните песни, а не знам кой е Марко Мустаклията от Белозем, за който се пее в една ария? ". Бай Марко я погледнал учудено, изправил се гордо и споделил: " Той стои против вас! ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР