Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Признаха дядо Делчо за фолклорен извор на Средногорието

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Млади гении черпят от него нечувани до момента песни

Дългогодишният национален артист и изявен самодеец Недельо Петелов от град Златица означи 85-годишен празник. Роден е на 14 април 1936 година в село Бенковски. Дядо Делчо, както го познават множеството хора, е техен заслужен образец по какъв начин би трябвало да се обича жанр и татковина, да се почитат локалните обичаи, традиции и фолклор, да се цени българското.

Своята първата изява като национален реализатор си спомня добре. Бил е в четвърто поделение, когато неговата учителка Анка Шентова го включва в програмата на учебното празненство. Когато Недельо запял, дамите почнали да плачат. След това майка му обяснила, че националната ария, която извършил, е основана от неговите прародители по автентичен и доста печален случай.

Делчо приключва седми клас в учебното заведение в село Чавдар, след което стартира работа в град Златица. От 1949 година интензивно се включва в самодейните сформира към национално читалище „ Христо Смирненски “ в града, където и досега е постоянен реализатор в битовия хор. Той е солист с извънредно добре непокътнат и обработен през годините глас. В продължение на 72 години влага доста време, сили и гений за развиването на локалните обичаи, традиции и запазването на фолклора на Средногорието.

Недельо Петелов е един от известните и обичани реализатори на локална сцена, почитан от своите връстници, почитатели и културни деятели в района. Благодарение на него през днешния ден в градчето е непокътнат и шивашкият поминък, който практикува от десетилетия. Удостояван е с доста награди за присъединяване си във фолклорни изяви в цялата страна. Има участия и на Националния събор на националното творчество в град Копривщица, представяйки като самостоятелен реализатор част от своя песенен репертоар по сцените и поляните на местността Войводенец.

Гласът му е съхранен и в златния фонд на Българското радио с гъдулката на Ангел Добрев. Дядо Делчо описа, че неговият татко Христоско Петелов свирел на дудук, а майка му Мария Петелова пеела доста хубаво. Тя знаела десетки национални песни, множеството от които съумява да съобщи на най-малкото от трите си деца, проявяващо интерес към песенното изкуство, наследено от нея от предците. Покрай родители си Делчо научава доста. На седенки, към огнището и паралията вкъщи или у съседи, те пеят и свирят, а той ги запомня и става техен почитател.

Майката Мария Петелова е тази, която съумява да заплени с благосъстоянието на родния фолклор своя наследник, признателен й е през днешния ден дядо Делчо. Той приказва с трогване за родителите си и за песните, на които са го научили, а желанието му е те да бъдат записани и предадени на хора като музикалния възпитател и реализатор Цветанка Георгиева, почитател на делото на националния преподавател Лукан Савов.

По мотив на 85-годишнината на Недельо Петелов фолклористката показва признателността си към юбиляря, като му благодари за скъпото благосъстояние, което й е дал за проучване от младите. Приятели и фенове му пожелават да бъде здрав, все по този начин въодушевен и милеещ за локалния фолклор.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР