Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Широка лъка пее, свири и танцува: Млади таланти се надпяват ...

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Третото издание на Националния фолклорен конкурс „ Широка лъка пее, свири и танцува “ ще се състои на 5 и 6 юни, оповестиха уредниците от Националното учебно заведение за фолклорни изкуства. Младите гении, които ще вземат участие в раздела „ С песните на… “, през тази година ще би трябвало да научат песни от репертоара на Валя Балканска и да се показват с тях.

В първото издание на състезанието те се надпяваха с песните на Младен Койнаров, предходната година с песните на Бойка Присадова, а тази - с гласа от Родопите, който лети в галактическото пространство с хитовата „ Излел е Дельо бунтовник “. Вероятно на състезанието ще участва и самата Валя Балканска, заяви Стоянка Тенова - шеф на НУФИ - Широка лъка. Конкурсът дава опция за изява и сцена на надарени деца от цялата страна от 7-годишна възраст до 12. клас.

Музикалното събитие, което разпространява и съхранява българския фолклор, е включено в Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности. Регламентът на състезанието, който към този момент е оповестен, включва разделите: самостоятелни реализатори, национални оркестри и камерни вокални групи, национални хорове и камерни вокални групи, национални танци, групи за достоверен фолклор и състезанието на песните на изявен национален артист, който провокира огромен интерес в предходните две издания. Най-талантливите деца си потеглят със стипендии от Министерството на културата и доста награди.

Ценителите на фолклора се надяват тазгодишното издание на „ Широка лъка пее, свири и танцува “ да се трансформира в обилен празник, откакто състезанието през миналата пандемична 2020 година звучеше единствено в залата, без аудитория.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР