Николай Бареков е председател на Движение Презареди България, наследник на

...
Николай Бареков е председател на Движение Презареди България, наследник на
Коментари Харесай

Прокуратурата е разпънала чадър над кмета Тотев

Николай Бареков е ръководител на Движение " Презареди България ", правоприемник на Политическа партия „ България без цензура “. Член на Европейския парламент, зам.-председател на Европейския консерватори и реформисти /ЕКР/ /2014-2015/, член на Бюрото на ЕКР и член на управлението на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа /АКРЕ/. Избиран е за депутат в 43-тото Народно събрание от 16-и многомандатен изборен регион - Пловдив.

- Доколко сполучливо се оправи Пловдив с подготовката на едно от най-значителните събития в новата си история - да е първият български град Европейска столица на културата?

-Събитието е извънредно и голям късмет за Пловдив. Като реклама се справихме. Като инфраструктура и благоприятни условия за изяви на създателите - не. Типично по български всичко се прави в последния миг. Строителството беше забавено дълго време. Чух оценка на министъра на културата Боил Банов, че Пловдив не е подготвен за събитието, само че за сметка на това е хубав. Така че разчитаме главно на естествения си сексапил. Иначе на разкриване ще го докараме - чака ни блестящ театър.

Преди много години, през 1999 година, Пловдив беше съпътстваща европейска столица на културата. Тогава нямаше толкоз пари за вложения и инфраструктура. Сега бюджет за това беше обособен, само че администрацията е бавна. Даже не желая да приказвам за по-страшни неща като корупция да вземем за пример.

Според журналистическо следствие на „ Марица ” от отпуснати от страната 20 милиона особено за Европейска столица на културата сме усвоили едвам 367 000. Това е неприемливо. Един от водещите ми претекстове за влизане в политиката беше да се редуцира държавната и общинска администрация - чиновническа войска, която взема заплати единствено с цел да гласоподава на избори. А не си прави работата да обслужва жителите.

- Предвижда ли се наказателна процедура, в случай че градът, който е почетен с достойнството да е Европейска столица на културата, не извърши заложените в апликационната форма планове?

-Сто % има планувани наказания. Става въпрос за пари на европейските данъкоплатци, без значение дали постъпват от Брюксел, или от държавния бюджет. Все отново обаче се надявам, че всички планувани събития в Пловдив ще се осъществят. Друг е въпросът по какъв начин се строи в последния миг, дали няма да протече покривът на някоя зала единствено след месец - това са опасенията.

Но не, Пловдив няма да се провали, само че е допустимо всички пари, изсипани в строителство на инфраструктура в последния миг, да се окажат налети в каца без дъно, и единствено шест месеца откакто завърши този голям, неповторим фестивал, който ще продължи цяла година, да се окаже, че цялата инфраструктура е нецелесъобразна и некачествено издигната. Това е огромната заплаха.

- Каква е оценката Ви за общото развиване на Пловдив? В края на 2018 година градът ни даже беше разгласен за „ стопански тигър ”.

-Пловдив се развива, само че макар администрацията и бюрокрацията, която го ръководи, а не с помощта на нея. Една от аргументите за това, че Пловдив е самобитен стопански тигър на България, са частните вложения в актуалните стопански зони, които обаче се управляват в прилежащи общини. А градът ни просто се възползва от икономическия взрив в Тракия икономическа зона, от работните места, които на процедура основава община " Марица ".

Преди години бях труженик на концепцията Пловдив да се разрасне и прилежащите села и общини да станат част от града. Според мен това е бъдещето.

Убеден съм, че Пловдив занапред ще разгърне съществено инфраструктурно строителство и огромните планове предстоят. Съмнявам се обаче, че тази администрация има потенциала да ги извърши.

- Още през 2013 година подадохте сигнал до прокуратурата за подозрения към дейности на кмета на Пловдив, свързани и с спор на ползи. Изминаха 5 години - има ли придвижване по тези сигнали ?

-Спокойно мога да кажа, че прокуратурата наложи чадър върху господин Тотев. Основни сигнали, които бяхме подали, а те не бяха малко - и за Колодрума, и за спора на ползи, който демонстрира, че една от огромните строителни компании строи с подправен заем къщата на кмета и уголемява фамилния хотел. Всичко това беше потулено от прокуратурата. А сигналите бяха подадени взаимно с общински съветници от града, и то от разнообразни партии, някои даже съдружни сътрудници на господин Тотев в предишното. Стигна до съда делото за зоопарка, само че и то бе смачкано в първа фаза. Сега имаме проблем с електронната система на градския превоз, която по този начин и не проработи. А там са вложени десетки милиони левове.

Според мен прокуратурата чака по натурален път пловдивчани да гласоподават за различен кмет наесен и вероятно, откакто господин Тотев мине в съпротива, в случай че това се случи, несъмнено, тогава обвиняването може да се задейства.

Но, почтено казано, като жител към този момент изгубвам предпочитание да депозирам сигнали, да се занимавам с следствие, откакто всичко това стига до прокуратурата и остава без резултат.

- Каква е прогнозата ви за локалните избори?

-Лично за себе си не съм взел решение за присъединяване. Преди година имаше концепция да се кандидатирам за кмет.

За мен главното ще бъде съставянето на коалиция „ Обединени консерватори ” за европейските избори. Тук депозирам ръка и на пловдивчани, и на дейни локални политически обединения и политици, с които подкрепям добра връзка.

Но до локалните избори има време, дано първо да минат европейските. Смятам, че макар големите пари, които се наляха в Пловдив през последните години по линия на държавния бюджет и европейските фондове, градът не е в положението, в което можеше да бъде.

Ето Варна, като се изключи че надминава Пловдив по население и икономическо развиване, тази година за пръв път формулира по-висок бюджет от Пловдив - 475 млн. против 303 млн., което е неуместно. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, Варна има със 172 млн. по-голям бюджет от този на Пловдив! Това е показателно единствено за едно - за неналичието на потенциал от страна на локалната администрация, която ръководи града ни.

- Докъде стигна образуването на новата коалиция „ Обединени консерватори ”? С кого ще си партнирате?

- Ние от партия „ Презареди България ”, правоприемник на „ България без цензура ”, първи започнахме този диалог. Моята партия и аз в персонално качество сме единствените български законно приети европейски консерватори. Като член на АКРЕ получихме мандат да водим диалози за огромно обединяване на всички консервативни десни патриотични обединения за общо явяване на европейските избори и за реализиране на 4 места в Европейския парламент. Това е задачата - да удвоим резултата от 2014 година, когато спечелихме два мандата.

Първите диалози водихме със старите ни съдружни сътрудници - с Вътрешна македонска революционна организация. Те обаче сложиха преди всичко не идеологията и полезностите, а личностния претекст - непременно господин Ангел Джамбазки да бъде лидер на листата.

Обърнахме се и към други наши сътрудници - Гергьовден, Свободните демократи, партия Атака, която на процедура е най-старата консервативна групировка в България, записана е 10 години преди „ България без цензура ”.

Разговорите с господин Волен Сидеров потеглиха от идеология и полезности

- нито един от нас не упорства да е лидер на листата непременно. Обясних на всички сътрудници, че мога да бъда в листата втори, мога да бъда и финален, а мога и изобщо да не бъда в листата за Екологичен потенциал. За мен това не е непременно, проектите ми са малко по-различни от връщането ми в Брюксел.

Очаквам до началото на февруари да избистрим меморандум, който да бъде подписан от политици и партии, които желаят да вземат участие в основаната от мен платформа „ Обединени консерватори ”. Тя е отворена към всички. Ако процесът е естествен, през февруари партия Атака би трябвало да стане втората партия дружно с „ Презареди България ”, която да бъде призната за член на АКРЕ. Очаквам през март огромното събитие - международен конгрес на консерваторите, който да се организира в България.

Ако всичко това се извърши, можем да се явим обединени на европейските избори и да застрашим съществено трите партии на статуквото, както ги назовавам - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Но това зависи от политическата воля на тези, които желаят да бъдат консерватори и се възприемат като такива.

- Партньорството ви с Атака няма ли да разцепи дребния сътрудник в ръководещата коалиция?

-Малката коалиция Обединени патриоти от дълго време е разцепена. Вътрешна македонска революционна организация остана с вицепремиер, господин Каракачанов не послуша апела на Сидеров да се откаже от властта и от първокласния си кабинет и да се върне в Народното събрание да работи за гласоподавателите. Атака последователно бяха изместени от „ Воля ” на Веселин Марешки, която към този момент гласоподава като патерица на ГЕРБ. Мисля, че и скорошната договорка със самолетите Ф-16 в допълнение ще разцепи ръководещото болшинство.

- Това усилва ли възможностите за трети избор тази година?

- Отговор ще дадат резултатите на европейските избори. Доколкото виждам, ГЕРБ са си сложили за цел да си мерят резултата с Българска социалистическа партия.

Г-н Борисов няма да хвърли оставка, в случай че ГЕРБ завоюва над Българска социалистическа партия, въпреки и с малко. Целта, която сме си сложили като български консерватори, е първо да създадем огромна коалиция в Европейския парламент, която да организира нужните промени в Европейски Съюз, който е един доста болен механизъм. Говорим за неналичието на административен потенциал в България, само че в Брюксел има не по-малка чиновническа войска - 50 хиляди бюрократи на огромни заплати, доста по-големи от тези на евродепутат. Мисля, че междинната заплата в Европейската комисия надвишава 10 000 евро, а имаме 50 000 такива бюрократи, които ръководят Европа. Нашата цел е там да стартират огромните промени.

Ако коалиция „ Обединени консерватори ” се оправи сполучливо на европейските избори, ще бъдем сериозна политическа мощ и в българския парламент - това е нашата цел.

- Как очаквате да гласоподават европейците? Какъв ще е новият Европарламент?

-Европейците ще гласоподават за доста скептични към Европейски Съюз партии, ще гласоподават за консервативни партии.

Европа към този момент 20 години се ръководи от коалиция сред леви и десни, само че десните към този момент станаха леви. Трябва да се постави завършек на тази порочна коалиция сред европейските социалисти, ЕНП и европейските либерали. Трябва да се търси коалиция център-дясно - с присъединяване на ЕНП, само че с закостенял уклон, ние, европейските консерватори, и вероятно по-крайни десни обединения като „ Национален общ брой ” на Марин льо Пен във Франция. Такава коалиция ще бъде здравословна.

Наскоро господин Борисов даде обещание съкращения в администрацията. Нищо няма да отреже, тъй като бюрокрацията гласоподава по-късно за този, който я е назначил на работа. По същата логичност не можем да чакаме болният Европейски Съюз да се излекува самичък. Реформи в Европейски Съюз ще създадат единствено новите партии в Европарламента, не господин Жан-Клод Юнкер.

Реформата в Европейски Съюз би трябвало да стартираме със редуциране на административно-командния уред. За страдание, единствените директно определени хора в Европейски Съюз сега - ние, европейските депутати, нямаме никаква действителна власт, а сме нещо като консултативен орган на Европейска комисия, чийто състав се договаря в партийните централи. Европейска комисия назначава администрация и администрация, която нито един европейски жител не познава! Как е допустимо бюрократи и служители, които никой не е избирал, да ръководят Европа, бюджета на Европа!?

Ние, европейските консерватори, сме окуражени промените да стартират от вземането на властта от европейската администрация и даването на европейските жители чрез Екологичен потенциал.

Ако си мислите, че бюрокрацията и корупцията в България е огромна, умножете по 100 и ще получите бюрокрацията и корупцията в Брюксел. Уверявам ви, че от 5 години следя тези процеси от вътрешната страна. И тъй като съм бил в съпротива, не съм от ръководещите - нито в България, нито в Брюксел, настоявам, че това е самата истина.

- След като втори мандат в Брюксел не е ваша фантазия, по какъв начин ще продължите идеите, които започнахте?

- Мога да извършвам тези дела и в случай че не съм евродепутат. Мога да съм народен представител в българския парламент, мога да бъда кмет на Пловдив. Ролята в политиката я дава народът - каквото каже той на изборите през май, това ще бъде.

Втори мандат в Брюксел не е самоцел. За мен дейните години в политиката са в този момент и избирам да бъда по-полезен на българското общество. В Екологичен потенциал нямам задоволителна връзка с българското държавно управление.

Откакто съм влезнал в политиката, постоянно съм бил в съпротива. Но за мен не е проблем да не съм в политиката - имам специалност, работя като публицист от 25 години.

Смятам обаче, че ще съм по-полезен, в случай че съм в българската политика и съумея да осъществявам някои от концепциите, наследени от ББЦ - учебен ценз при гласоподаване, за обществени помощи за образованите майки, обезпечен базов приход за всички млади образовани българи. Нашите тези звучат още по-актуално през днешния ден - на фона на демографската рецесия, а и след неуспеха на Патриотите в ръководството.

- Какво очаквате от новата 2019 година?

- Върху руините на това, което Патриотите ограбиха и провалиха, е време да се роди нова птица феникс, която да даде нова посока на българската политика. Народът ни е с твърд ген и дух, стъпил върху здрави консервативни полезности - не се колебая, че ще оцелеем. Искам по-бързо обаче да се отърсим от несгодите на прехода. Да запретнем ръкави, да довършим градежа на страната.
В името на това децата ни да останат в България. Баща съм на трима синове, чакам четвърти - желая синовете ми да намерят почтено развиване тук. А ние, поколението на 40-годишните, сме длъжници на страната си - би трябвало да вземем в свои ръце ръководството на страната и да я изведем до разцвет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР