Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в

...
Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в
Коментари Харесай

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в град Банско, тогава към момента в Османската империя.

Понякога ще пристигам във съня ти

като неочакван и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти извън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна безшумно. Кротко ще приседна,
ще вперя взор в мрака да те видя.
Когато се наситя да те виждам –
ще те целуна и ще си отида.

ПРОЩАЛНО, Никола Вапцаров

Баща му е войводата на Вътрешна македонска революционна организация Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун приключва американския лицей в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), по-късно в Морското машинно учебно заведение във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

След дипломирането си Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „ Българска горска промишленост “ АД в село Кочериново – като огняр и след това монтьор. Избран е за ръководител на професионалното сдружение, защитаващо правата на служащите.

Вапцаров, който е с леви убеждения при започване на Втората международна война се занимава с просъветска активност.

През март 1942 година след продължителни агентурни дейности полицията прави арести на над са над 750 комунисти и безпартийни незаконни. Вапцаров е задържан на 4 март и след мъчения в ареста признава за незаконната си активност. При обиск в дома му са открити револвер, шифровани мемоари, пропагандни материали и други доказателства, уличаващи го в тайна активност. На 6 юли 1942 година стартира процесът. Протоколът от откритото съвещание на Софийския боен съд от 6 юли 1942 година демонстрира, че пред съда Вапцаров се отхвърля от показанията си, дадени при следствието.

На 23 юли 1942 година Никола Вапцаров е наказан на гибел и още същата вечер бива разстрелян, дружно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за опрощение е показана на Борис III, само че бива отклонена.

Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров („ Моторни песни “) излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на незаконната тогава Българска комунистическа партия и е деен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на Българска комунистическа партия е повлиян от концепциите на македонизма. През 1942 година е задържан и наказан на гибел по силата на Закона за отбрана на страната за образуване на подривна активност против открития държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 година

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР