Никола Цолов ще стартира от 15-та позиция на стартовата решетка

...
Никола Цолов ще стартира от 15-та позиция на стартовата решетка
Коментари Харесай

Никола Цолов стартира 15-ти в двете състезания в Австралия

Никола Цолов ще започва от 15-та позиция на стартовата решетка и в двете надпревари от втория спортен уикенд за сезон 2023 във Формула 3, който се организира на пистата „ Албърт парк “ в Австралия.

Цолов си заслужи тази позиция с време от 1:34.290, което той реализира в края на квалификацията, която беше спирана общо три пъти поради разнообразни произшествия. Пасивът на българина по отношение на спечелилия в сесията за място – Габриел Бортолето (Трайдънт) бе 1.265 секунди.

На Цолов не му доближиха единствено 0.196 секунди, с цел да се пребори за 12-то място в квалификацията, което щеше да му даде полпозишъна за утрешната спринтова конкуренция. В нея първи ще започва Себастиан Монтоя (Хайтек), който реализира 1:34.094.

Първото прекъсване на квалификацията пристигна още в шестата минута, когато спечелилият от спринта в Бахрейн Пепе Марти (Кампос) изгуби надзор над своя автомобил при прекосяването на бързия шикан на завои 9 и 10 и се удари в стената. Това се случи преди водачите да завършат своите първи истински обиколки. Те сториха това при подновяването на сесията, а след тях Цолов бе 14-ти с време от 1:34.765 и пасив от 1.177 от краткотрайния водач Франко Колапинто (МП Моторспорт).

При вторите излизания на пистата един от съотборниците на Цолов в АРТ Гран При – Кейлън Фредерик се удари в стената на изхода от последната крива, което докара до ново прекъсване на сесията по-малко от пет минути преди нейния край. Този случай на американския играч наруши ритъма на Цолов, който таман правеше своята същинска офанзива, само че трябваше да се прибере в бокса. При своя заключителен опит, със същия комплект гуми, Цолов нямаше опцията да направи спомагателна загряваща обиколки и със относително студени гуми реализира времето си от 1:34.290, което го класира на 15-то място.

Последният червен байрак пристигна на практика след края на квалификацията, когато Никита Бедрин (Йенцер) позволи сходна неточност с тази на Фредерик и се удари на изхода от последната крива. Освен това и Габриеле Мини (Хайтек) бе спрял в зоната за сигурност на първия завой и комбинацията от тези два случая наложи изкараването на алените флагове.

Съотборниците на Цолов – Грегоар Соси и Фредерик се класираха надлежно втори и 17-ти в квалификацията. Това значи, че на следващия ден Соси ще започва 11-ти в спринта, до момента в който Фредерик, сходно на Цолов, ще бъде 17-ти и в двата старта.

Спринтовото съревнование на „ Албърт парк “, което ще бъде с дълготрайност от 20 обиколки започва на следващия ден в 2:45 часа сутринта българско време.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР