Никола Стърджън обяви, че подава оставка като първи министър на

...
Никола Стърджън обяви, че подава оставка като първи министър на
Коментари Харесай

Шотландският първи министър Никола Стърджън подава оставка

Никола Стърджън разгласи, че подава оставка като първи министър на Шотландия след повече от осем години на поста, съобщи " Ройтерс ".

Петдесет и две-годишната Стърджън е първи министър от ноември 2014 година, когато пое поста от Алекс Салмънд. Стана водач на ръководещата Шотландска национална партия след референдума за самостоятелност, който се организира тогава и на който болшинството от гласоподавателите (55%) гласоподаваха за оставането в Обединеното кралство, до момента в който независимостта поддържаха 45%.

Тя се трансформира в най-дълго управлявалият първи министър на страната, отбелязва Би Би Си.

" Ройтерс " напомня, че Стърджън докара партията си до незабравим триумф на изборите в Обединеното кралство през 2015 година, Тя завоюва 56 от 59 места в Шотландия и я утвърди като третата по величина партия във Англия, преди да резервира контрола над шотландския парламент на по-скорошни избори.

Стърджън претърпя удар през ноември, когато, че шотландското държавно управление не може да организира втори референдум без утвърждението на английския парламент.

Тя сподели в отговор, че ще трансформира идващите английски избори в де факто референдум, с цел да ускори натиска върху Уестминстър да позволи нов избор. Подкрепата за независимостта се увеличи над 50% след решението на Върховния съд, само че през последните месеци се намали.
Наскоро Стърджън стана част от спор за политиките за транссексуалните хора, откакто законопроект за промяна, улесняващ юридическата смяна на пола за жителите на провинцията.

Консервативното държавно управление на министър-председателя Риши Сунак съобщи, че ще блокира законопроекта, като за първи път се възползва от правото си да наложи несъгласие на шотландски закон, защото той ще има по-широко влияние върху Обединеното кралство.

" След нея съвсем се основава вакум, тъй като в този момент няма никой, който да е явен и явен правоприемник, който да поеме ръководството ", разяснява пред " Ройтерс " малко преди оповестяването на оставката Антъни Уелс, началник на европейските политически и обществени проучвания в YouGov UK.

Той сподели, че силата на Стърджън на върха на партията е сдържала вътрешни разногласия за пътя напред.
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР