Никола Груевски, който беше министър-председател на Македония в продължение на

...
Никола Груевски, който беше министър-председател на Македония в продължение на
Коментари Харесай

След 14 години начело на ВМРО - ДПМНЕ Груевски подава оставка

Никола Груевски, който беше министър-председател на Македония в продължение на 10 години, разгласи през днешния ден, че ще подаде оставка от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ.

В момента ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна групировка в западната ни съседка, само че претърпя сериозен неуспех на локалните избори през октомври - партията завоюва едвам 5 кметски места, до момента в който през 2013 година разчиташе на избирателен триумф от 56 градоначалници.

Независимо от това какво ще е крайното умозаключение от разбора на изборите, даже в случай че обективно се потвърди, че моята виновност е дребна или най-малката, даже и да нямам виновност за провалянето, аз ще връча оставката си пред органите на партията, съобщи през днешния ден Груевски.

Той чака ДПМНЕ да свика ексклузивен конгрес, на който делегатите да изберат водач.

Лидерска партия

ВМРО-ДПМНЕ е учредена през 1990 година и в своята история има едвам двама ръководители - създателя на партията Любчо Георгиевски и Никола Груевски.

От 2003 година Груевски е закрепостен на лидерския пост, а Георгиевски напусна ДПМНЕ и основа нова, доста по-малобройна групировка: Вътрешна македонска революционна организация - Народна партия.

Формално ДПМНЕ е дясна, консервативна партия, асоцииран член на Европейската национална партия. Разчита най-вече на популистки и националистически послания към гласоподавателите.

Груевски беше министър-председател на Македония в продължение на 10 години - от 2006 до 2016 година Дългогодишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ се дължеше най-много на клиентализъм, доближени предприемачи, които получаваха огромните държавни поръчки, корупция, партийни назначения в администрацията, рекламни акции на министерствата към комфортните медии.

Кой ще оглави ВМРО-ДПМНЕ?

Към момента има само спекулации за наследника на Груевски на лидерския пост в ДПМНЕ.

В днешното си изявление за онлайн изданието " Курир " той споделя:

" Партията, според регламента, ще провежда ексклузивен конгрес, на който с изключение на отчетът за разбора на изборите, ще се избере и ръководител на ВМРО-ДПМНЕ ". 

В това изречение обаче липсва думата " нов " - нов ръководител.

В околните до ДПМНЕ медии за любимци за поста се стартират две имена: на настоящия общоприет секретар на партията Християн Мицковски и на някогашния външен министър Антонио Милошоски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР