Никола Белишки е кмет на Панагюрище от 2011 г. насам.

...
Никола Белишки е кмет на Панагюрище от 2011 г. насам.
Коментари Харесай

Кметът на Панагюрище: За 7 години стотинка кредит не съм взел

Никола Белишки е кмет на Панагюрище от 2011 година насам. Има педагогическо и техническо обучение. Работил е 10 години като учител в някогашния минен колеж по процедура, електротехника, автоматизация, минни машини. Електроинженер е от Техническия университет в Габрово. Бил е шеф на енергиен отдел в „ Асарел-Медет “ АД. От 2009 до 2011 година е бил народен представител в 41-вото Народното събрание.
Г-н Белишки, общината ви е първенец дружно с Пловдив по най-хубави индикатори за финансова автономия и резистентност, за капиталова интензивност, просрочени отговорности, поети задължения и отговорности за разноски. Как постигнахте този резултат?
Колкото и нескромно да звучи - с желязна финансова дисциплинираност, с цялостни планове на наличността в общинския бюджет по отношение на вдишване на разноски и най-много с правилно отношение към всички сътрудници. Вече 7-ма година община Панагюрище няма неизплатени отговорности към нито един от доставчиците или реализатор на услуги. С една дума всичко това е реализирано с работа, със строги правила за всичко, което минава през механизмите за заплащане и за вдишване на отговорности към общинския бюджет. С която и да е социална поръчка, като стартираме с оповестяването, възлагането, контрола по осъществяването, междинните заплащания - всичко това е детайл от триумфа. Самият финансов отдел - с цялостни и точни планове за средствата, с които разполагаме, личните доходи, локални налози и такси. Това е в действителност единствено с работа.
Какво беше финансовото състояние на общината през 2011 година когато встъпихте в служба?
Няма да се впускам в доста мнения. Ще кажа, че тогава заварих към 600 000 лв. в бюджета на общината, което е 1/24-та част от него, а насреща чакаха заплати, осигуровки и отговорности към снабдители за над 1,5 млн. лв..
Това значи ли, че първоначално сте плащали единствено остарели отговорности?
Започнахме с доста строги ограничения за поемането на отговорности и чак тогава пристъпваме към разплащане. Странното е, че имаше поети устни финансови отговорности, поети от предходното управление. Минахме през съд и отново ги платихме, само че това са времена, които не ми се желае да си припомням.
И въпреки всичко съумяха пред съда да си защитят устните сделки?
С явяване на предходното управление като очевидец пред съда, че задължението е поето. Говоря примерно за една ограда на тенис корт. Ние имахме искания, че не е осъществена. Те обаче споделиха: " Да, осъществена е ". И 7000 лв. изчезнаха след година и половина каузи. След това с едни поправки на учебни заведения. Там имаше устно предоставени спомагателни действия на стойност 100 000 лв.. Първите каузи, заведени към общината за дължими суми, ги спечелихме. Доказахме, че не ги изискуем. Но компаниите по-късно заведоха каузи за " обогатяване " на община Панагюрище - че тя е придобила активи на съответните стойности. Тогава бе отсъдено в интерес на компанията реализатор. Ние спечелихме единствено това, че % от облагата падна. Така че първите две години се занимавахме с такива неща. След това започнахме да осъществяваме огромните планове по " Околна среда " и " Региони в напредък ". Тук е мястото да похваля чиновниците на общината за строгата дисциплинираност. Всеки превод беше осчетоводяван доста бързо. Собствените пари се превъртаха постоянно. Реализираха се планове за над 80 милиона лв.. И забележете, покрили сме си съфинансирането и не сме теглили заем.
Дори от фонд " ФЛАГ " ли?
Да. В предходния мандат имах решение на Общинския съвет от фонд " ФЛАГ " да изтегля 2,5 млн. лева за дотъкмяване на районното хранилище и 7,5 млн. лева за водния цикъл. За 7 години не изтеглих нито една стотинка заем.
Защо?
Защото считам, че е не обикновено в края на мандата си да оставя община с задължения. Въпреки глобата, която имахме от едно държавно управление, което заставам доста малко време.
За кой от двата плана?
За водния цикъл. Претенциите на ръководещия орган беше за субективна методика, приложена при избора на реализатор. Но би трябвало да подчертая, че с помощта на тази „ субективна “ методика общината е икономисала на Управляващия орган към 8 млн. лева
Как по този начин?
Те ни известиха първоначално с едно писъмце, че ще ни наложат 25% от цената на плана с обща стойност 56 млн. лева Ние възразихме с писмо до Управляващия орган и глобата от 25% падна на 5%. Тук, в случай че разсъждаваме чисто логичен, можем да съдим за причините на обвиняването. Това продължи година и нещо. След това при второто държавно управление на ГЕРБ бе основан междуведомствен съвет, управляван от господин Томислав Дончев. Ние трябваше там да внесем нашите възражения и някой да анулира тези наказания. Санкциите не се анулираха. И може би сме единствените, които започнаха да си покриват глобите. Следващата година се даде опция на общините да подписват тристранни съглашения с Управляващия орган и Министерство на финансите за опрощаване на 80% от дълга. Ние успяхме да подпишем такова съглашение и платихме останалите 20% от дълга. На процедура свалихме дълга от 14 млн. лева на 3 млн. лева, от които в последна сметка платихме общо не повече от 1,8 млн. лева Но и за тях считам, че са неточно наложени.
Но общините всеобщо употребяват фонд " ФЛАГ " да обезпечат съфинансирането, изискващо се по плановете. Вие от кое място обезпечавате този дял?
От бюджета, от личните доходи. И да, получавам към 1,8 млн. лева концесия от " Асарел Медет ", само че не е това разковничето. Иска се просто човек да си направи ред на парите както у дома, по този начин да ръководи и парите на общината, на данъкоплатците, тъй като те не са негови. Може да прозвучи популистки, само че всеки е задължен, щом е на работа в общината - от чистачката, от портиера до кмета да си правят работата на 100% съзнателно.
Вие сте електроинженер по обучение, само че може би разбирате и от финанси, с цел да сте първенци по финансова дисциплинираност?
Не, не запознат съм финанси. Финансистът ни е доста добър. Пак споделям, въпрос е на въведен жанр и способ на работа. На мен щеше да ми е доста елементарно да изтегля един заем и да върша чудеса. Повярвайте ми, има къде да вложа 10 млн. лв. и безусловно за една година ще ги изхарча. Но не можем да харчим повече, в сравнение с изкарваме.
В момента с коя оперативна стратегия работите най-активно?
С " Региони в напредък " най-много. Община Панагюрище беше една от39-те, които изготвиха интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване. Кандидатствахме и спечелихме 15 млн.лв. Първият стадий започнахме предходната година. Реновирахме две детски градини напълно. Като споделям напълно, имам поради, че им оставихме единствено стените, всичко друго беше възобновено. Сега продължаваме с още две градини и филиала към едната - детската ясла. Въпрос на време е да стартираме рехабилитацията на 12 улици в града. Те са предоставени на инженеринг, в развой на одобрение на плановете сме. Вървят съгласувателните процедури. Предстои да създадем саниране на три блока по националната стратегия за енергийна успеваемост. Единият е завършил, до края на месец юни може би ще приключат и другите два.
По " Региони в напредък " имате ли саниране на частни здания?
Да. Тази седмица ще се събира комисията да направи класацията на подадените заявки. Община Панагюрище за предходния програмен интервал 2007-2013 година е преди всичко по асимилиране на евросредства в област Пазарджик и на 9-то място в страната. Осигурените от Европейски Съюз средства надвишават 100 милиона лв..
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР