Никол Ман е полковник от морската пехота на САЩ, на

...
Никол Ман е полковник от морската пехота на САЩ, на
Коментари Харесай

Изпратиха индианка в Космоса за пръв път

Никол Ман е полковник от морската пехота на Съединени американски щати, на 45 години е и към този момент е първата индианка в космоса. Тя е един от четиримата астронавти, които излетяха от центъра " Кенеди " във Флорида към Международната галактическа станция (МКС) късно нощес (българско време). Ракетата Falcon 9 на SpaceX се чака да дойде на МКС в четвъртък вечерта, предава NOVA.

Полковник Ман съобщи пред Би Би Си, че се надява задачата да въодушеви бъдещите генерации.

„ Надявам се, че задачата ще въодушеви младите деца от коренното население на Америка да следват фантазиите си и да осъзнаят, че някои от тези бариери, които съществуват или са съществували, са разрушени ”, сподели тя.

„ Всеки път, когато сме в положение да създадем нещо, което е първо или не е правено в предишното, това е толкоз значимо ”, добави тя. " Те имат тези благоприятни условия. "

We’re so excited for crew member, just named to the astronaut team. We ❤️ you to the Moon and back.
— Boeing Space (@BoeingSpace)

Ман има богат опит в пилотирането на разнообразни самолети за Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати. Награждавана е с шест медала за вярната си работа и е изпращана на задачи в Ирак и Афганистан.

Тя е и регистриран член на индианските племена Уайлаки от Кръглата котловина. Племената от години стачкуват против социална дискриминация, която води до стопански компликации и незадоволително финансиране на техните учебни заведения.

Никол Ман трябваше дълго да изчака преди да дебютира в космоса, откакто приключи образованието си за астронавт едвам през 2015 година

Тя уточни, че откакто дойдат на Международната галактическа станция, екипът им възнамерява да организира към 250 научни проучвания. Включително подкрепяне на 3D принтирането на човешки кафези за развъждане на домати и евентуално осъществяване на галактически разходки.

Въпреки че има право да вземе със себе си единствено стеснен брой персонални движимости - като сватбения си пръстен и фотоси - преди излитането полковник Ман съобщи пред Би Би Си, че ще вземе и движимости, които да припомнят за корените ѝ.

Екипаж 5 краткотрайно ще усили броя на хората, живеещи на МКС, на 14.

Looking forward to launch tomorrow. Let's do this!
— Nicole Mann (@AstroDuke)

Останалите членове на екипажа са американецът Джош Касада, японецът Коичи Ваката и съветската космонавтка Анна Кикина.

Съединени американски щати и Русия дадоха обещание, че ще продължат взаимната си работа в космоса, макар зародилото напрежение след съветската инвазия в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР