Никога в най-новата история на България не е имало човек,

...
Никога в най-новата история на България не е имало човек,
Коментари Харесай

Как по пътя на Копринката Радев овладя цялата държава

Никога в най-новата история на България не е имало човек, който за малко време да е концентрирал толкоз власт, както президентът Румен Радев и неговият кръг.
Радев е президент от 6 години, само че той завзе толкоз властови територии, че мнозина към този момент приказват даже за съществено преяждане с власт. И заслугите са освен негови, само че и на политическите сили, които все не съумяват да излъчат кабинет, който да изкара мандата си. 
От президентството излязоха 5 служебни държавни управления, 2 огромни партийни плана, 5 управления на специфични служби, куп висши служители, дипломати, военни и евродепутати.
За сериозната власт на президента става дума и в записа от среднощното събиране на управление на " Продължаваме промяната ", където наричаните до неотдавна " момчета на Радев " - Кирил Петков и Асен Василев, недоволстват от нея. Асен Василев декларира: " Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. Това нещо сега се случва на безусловно всички ГЕРБерски кметове. Това, което ще се случи, е, че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с локалните кметове ".> Кой кой е в кохортата на президента?
Асен Василев явно засяга секретаря на президента по вътрешната политика Николай Копринков.
За ролята на 45-годишния Копринков се носят какви ли не митове. Той е приключил Пловдивския университет със компетентност " Физическо образование " през 2004 година Интересно е да се означи, че в формалната си биография Копринков е натъртил, че през 1990 година е станал републикански първенец по хандбал за момчета, а през 2008 година е участник в XVII-та Българска антарктическа експедиция. Сигурно и поради това Копринков е избран за регионален координатор на Държавната организация за младежта и спорта в Пловдив в интервала 2006-2009, до момента в който по едно и също време с това е общински консултант (2003-2011 г.). През 2011 година е определен за кмет на кметството в с. Труд. Копринков израства в партийната организация на Българска социалистическа партия в община Марица. Това е в годините, в които Георги Гергов управлява локалната соцструктура. Всъщност за никого не са загадка положителните връзки на Радев и Гергов - задоволително е да се види фотографията от сватбата на сина на вицепрезидента Илиана Йотова, на която те са на една маса. Копринков е тяхна контактна точка.
През лятото на 2016 година Копринков става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. Тогава споделя, че двамата се познават от повече от 10 години. В нощта на успеха през ноември 2016 година Копринков е в най-близкото обграждане на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 година
През януари 2017 година Копринков е избран за консултант (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и в този момент, във втория президентски мандат.
През септември 2021 година ръководителят на " Екогласност " Емил Георгиев споделя, че Кирил Петков опитал да употребява партийната му регистрация, с цел да може бъдещата " Продължаваме промяната " да взе участие на парламентарните избори. Тогава Георгиев уточни, че се срещнал персонално с Николай Копринков и останал сюрпризиран, че секретарят на президента го разпитва по какъв начин са протекли договарянията за новия план. Очевидно внушението бе, че Копринков взе участие и режисира партийни планове. Това бе и мотивът за разрива сред Радев и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Соцлидерката упрекна президента, че работи за други политически планове, които крадат хора от Българска социалистическа партия. 
Копринков се счита за един от главните кадровици във значими системи и ресурсни ведомства като АПИ, митници, Национална агенция за приходите и др.> Кадровикът на Министерство на вътрешните работи от Пловдив > Друг главен кадровик е 51-годишният Пламен Узунов, който е секретар на президента по правни въпроси и антикорупция. Той се занимава със промените в бранша за сигурност, изключително в Министерство на вътрешните работи. Тук също може да се види връзка с Георги Гергов, защото Узунов е някогашен кадър на полицията в Пловдив.
През последните две години минаха две чистки - едната по времето на Бойко Рашков, другата - при служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Бяха махнати основен секретар на Министерство на вътрешните работи, началник на националната полиция, на Гранична полиция, КАТ, шефове на регионални дирекции, бяха освободени 5/6 от шефовете на столичните районни полицейски ръководства... И през всичките рокади като алена нишка минава така наречен пловдивска връзка в Министерство на вътрешните работи. Вътрешният министър Иван Демерджиев е юрист от Пловдив, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров е някогашен началник на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, зам. основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев е бил финансов инспектор в пловдивската полиция, шефът на националната полиция Атанас Илков също е бил в пловдивската полиция.
За разлика от много потайния Копринков, към Пламен Узунов все ври и кипи. Още през 2017 година гръмна скандал, откакто тв предаването " Господари на ефира " пусна фотография на Узунов, на която той е с типични хитлеристки мустачки. Тогава Бойко Борисов разгласи, че чака президентът да издаде декрет и да освободи Узунов като секретар. Самият Узунов изясни, че това било фотос от фамилно празненство от посрещането на 2004 година Всичко се размина.
На 9 юли 2020 година Узунов бе задържан дружно с предприемача Пламен Бобоков. Това стана около нахлуването на прокурори и чиновници на бюрото за отбрана на основния прокурор в президентството. Според прокуратурата от ноември 2019 година до края на януари 2020 година в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да извършат търговия с въздействие и закононарушения по работа. По-късно арестите и на двамата бяха оповестени за противозаконни, а те заведоха дело против прокуратурата за прекомерно дълго следствие. Всъщност дейностите на хората от Гешев тъкмо в президентството катализираха митингите против основния прокурор и Борисов. 
През юни 2021 година пък уеб сайтът " Афера " пусна видеозапис в 5 елементи от среща на Узунов с някогашния началник на столичната митница Петко Петков в заведение в София. Тогава се появиха спекулации към подаването на торбичка от Петков към Узунов. ГЕРБ използваха случката и нападнаха Радев и Узунов. Президентът обаче го отбрани с думите: " Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на настоящ началник на митниците да прикрива закононарушения, тъй като бил заречен някъде. Визирам " Ало, Ваньо ". Откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол или каквото и да е като подарък е незаконен състав? ".
В последна сметка Узунов до момента излиза изсъхнал от всеки скандал. Дори гръмогласната прокуратура се сви и покри.
Заедно с Пламен Узунов през 2020 година бе задържан и 64-годишният консултант по сигурността и защитата Илия Mилyшeв. Зрелищната интервенция, при която той бе арестуван, беше аргументирана с обвиняване за оповестяване на държавна загадка. Твърди се, че у него са открити документи на разузнаването с гриф " Секретно ". После обвиняването бе префасонирано - че е пoдбyдил някогашен paзyзнaвaч дa мy пpeдocтaви дoкyмeнти c гpиф, кoитo тoй щял дa пpeдaдe нa пpeзидeнтa Paдeв, c цeл " пpичинявaнe нa вpeдa нa пpeдceдaтeля нa Дъpжaвнa aгeнция " Paзyзнaвaнe " Aтaнac Aтaнacoв ", нaй-вeчe кaтo ce пocтaвят пoд cъмнeниe pъкoвoднитe мy кaчecтвa. 
Накрая и Милушев осъди прокуратурата за противозаконен арест.
Няма информация по какъв начин Милушев се оказва измежду доверените хора на Радев. През 2011 година той е бил кандидат-общинар за столичния регион " Младост " от РЗС - партията на Яне Янев. > Военната връзка > В тесния кръг на Румен Радев напълно естествено бъка от някогашни военни. Откроява се някогашният основен секретар на президентството и боен министър в служебния кабинет Димитър Стоянов. Той нашумя в общественото пространство, откакто стартира да се изрича във фейсбук по настоящи кавги, явно изразявайки мнението на президента, когато той избира да резервира безмълвие. Така да вземем за пример през ноември 2021 година, по време на президентската предизборна акция, Стоянов атакува Кирил Петков. " Кирил Петков - циничното зад лъскавото. Има ли тъмна страна оттатък лъскавата и изпълнена с усмивки за ярко бъдеще акция на Кирил Петков? Има ли друго лице привидната угриженост? ", написа той във фейсбук. Това беше доста преди Радев да стартира обществено да подлага на критика Петков. 
Стоянов несъмнено е най-близкият човек на президента. Те са минали по веднъж, без значение, че Стоянов е с 5 години по-млад от Радев. Първият е роден 1968 година в Свиленград, а вторият през 1963 година в Димитровград. Те са приключили една и съща гимназия - Математическата в Хасково, едно и също военно учебно заведение - Военновъздушното в Долна Митрополия, двамата са ученици на Военната академия, както и на Военновъздушния лицей " Максуел " в Съединени американски щати. 
Няма спор, че той ще е острието на Радев против Политическа партия и в този момент, още повече, че има добра подготовка. Така да вземем за пример през юли м.г., часове откакто тогавашния началник на кабинета на премиера Лена Бориславова дефинира Радев като политик от предишното, Стоянов гневно нападна Петков, без да го посочва по име. 
Стоянов иронизира даже и партията на сътрудника от президентството и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев " Български напредък ". В навечерието на учредителното й заседание преди година той написа: " Новият " напредък " се е задал на хоризонта! А не, благодаря ".
Излишно е да се напомня, че Радев кадрува в по висшите етажи на армията, където са настанени все негови хора, а промените постоянно стават по време на някое служебно държавно управление, също назначено от президента.> Сега, със съкращения > продължава в идващия брой
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР