Никога не съм виждала такава присъда за трафик в практиката

...
Никога не съм виждала такава присъда за трафик в практиката
Коментари Харесай

Историята зад една от най-големите присъди за трафик у нас: как жена осъди на 10 г. мъжа си, принудил я да проституира |

„ Никога не съм виждала такава присъда за трафик в практиката си. Рядко има въобще наказани в България. В множеството случаи трафикантите са наказани в чужбина и тук спомагаме на жертвите да получат обезщетение. “

Присъдата е 10 година и 1 месец затвор и 15 хиляди лв. санкция за мъж, основал семейство, извел брачната половинка си в чужбина, където я принудил да проституира. Постановена е от Районния съд в Плевен на 13 септември 2021 година

Историята зад нея ни споделя юрист, осведомен със случая*.

Началото

Момичето е красиво, интелигентно и добре образовано. Когато се среща с бъдещия си брачен партньор, към този момент е пълнолетно. Срещат ги общи познати в кафене. Мъжът се показва с друго име и остава „ Марин “** съвсем до сватбата. Малко преди нея документи разкриват, че в действителност е А*.

От началото на връзката им тя стартира да страни от родителите си. Той дълго време не желае да се среща с тях. Майката и бащата недоумяват по какъв начин се е появил в живота да щерка им. Опитват се да я спрат, без да я отблъскват от себе си.

Един ден той безусловно я „ плячкосва “. Сключват брак доста скоро след първата среща макар съпротивата на родителите. Оттам нататък те нямат визия за доста от нещата, които се случват с детето им.

След сватбата А. взема решение да изведе жена си в чужбина – първо в Чехия***, по-късно в Германия***. На момичето и родителите й в детайли и безапелационно е обяснено, че той ще работи при родственици, които имат бизнес. Там не той работи. Всъщност в никакъв случай не е работил – както се открива по-късно. Работи единствено тя: схваща, че, че би трябвало да обслужва полово мъже и да дава парите на брачна половинка си или да ги превежда парите на татко му.

Как е пречупена

„ Младата брачна половинка е била в невъзможност, била е подведена, манипулирана и заплашвана да изкарва сама парите за фамилията си по този метод. - Не е имала потребен ход. Тя е в страна, където не познава никого. А. я заплашвал, че ще опише на родителите ѝ с какво се занимава. Мислила е, че околните й няма да я схванат, ще я посочат с пръст, ще я стигматизират. И е мълчала. Това е огромен позор. Градът не е огромен. Там не можеш да се скриеш. Хората се познават. Заплашвал я е: „ Хайде, имай шанса да ме изоставиш, да се откажеш – целият град ще разбере “.

Всъщност нещата нормално стартират супер безобидно. “

Но не не престават по този начин. Младата жена е унизена и бита.

Германия

„ В Германия той я води в първокласно, изтънчено заведение за богати клиенти “, споделя Моника Николова, шеф на А21**** за България.

Преди да стартира да обслужва клиенти, ревизират интелигентността ѝ, равнището на притежаване на непознатия език, здравословното ѝ положение.

„ Услугите “ по-късно не постоянно са секс. Може да са диалози, танци. Има ценоразпис за всичко. Сумата зависи от типа и продължителността. Различна е, в случай че включва допиране.

Съпругата развива здравословни проблеми на психическа основа, само че мълчи. Вече е бременна от брачна половинка си.

„ Разбирате какъв брой е мъчно на жена, бременна от един мъж, да търси отбрана от него и да алармира управляващите против личния си брачен партньор “ – изяснява адвокатката.

Обратно в България

Бременността е повода за връщането им в България. Тя явно не може да „ работи “. А. стартира да търси други девойки, които да вършат същото.

Декември 2016 година На студентския празник А. се среща с млада жена пред висше учебно заведение в един от университетските ни градове. Представя се: Марин, наследник на притежател на компанията, построила факултета по фармация. Дошъл до университета, с цел да вземе фактура за... построяването на факултета.

Версията му – разказана след това от съда по дело, заведено и извоювано от тази втора жена с букви А. Т. – очевидно е призната от нея. Разменят телефони. През пролетта на 2017 година към този момент са любовници.

„ Момичето е интелигентно, с висше обучение, с непознати езици, красиво. Двамата стартират връзка. Той й изяснява по какъв начин желае да се ожени за нея, само че, с цел да не ги безпокои жена му, бременната му към оня миг жена, той желае да й даде 50 хиляди лв.. Просто да й ги заплати, тя умерено да се разведе с него и да заживеят дружно с другата жена щастливо “.

„ И какво прави той с това момиче? Кара я - неразбираемо по какъв начин, само че е реалност - да изтегли заем. Тя му дава 50 хиляди лв., прибавя и персонални спестявания. След което този заем би трябвало да се заплаща, а тя не може. Тя е сложена във финансова взаимозависимост. И той дава „ гениалната “ скица, по която ще успее да заплати заема, с който той „ няма нищо общо “. Нищо, че е взел парите. “

„ Гениалната “ му скица за погашение на заема е тя да заработва на българското Черноморие „ по този начин, както това е правела брачната половинка му “.

Той се хвали с това, което е правела, смята го за свое достижение. „ Казал е: „ Ето моята жена какъв брой доста пари изкарваше “. Един тип – както нея я водих, хайде, и ти в този момент ще вървиш “, споделя адвокатката.

Запознава я с чичо си. Двамата я увещават всеки ден да стартира да проституира на плажната алея, да за изкарва доста пари. Тя отхвърля. Двамата споделят: „ Трябва “.

На 25 май 2017 година сутринта чичото води дамата на гарата, с цел да заминат. Там полицията залавя първо единия, след това и другия. А. не знае, че тя към този момент е алармирала.

„ В някакъв миг лампичката светва и тя реагира " – споделя адвокатката.

Образува се дело. Присъдата е неоправдателна – затвор и обезщетение в размер 62,5 хиляди лв. (сумата е равна на заемите с лихвите, за купените на погашение уреди за новия „ дом “, персоналните спестявания, които му е дала). Хронологично тя е преди присъдата за случая със брачната половинка му. Странно, че макар влязлата в действие присъда и свидетелството за съдимост, в залата подсъдимият отхвърля това да се е случило.

„ Явно това е методът му в тези случаи. Да има брак и да експлоатира дамата, с която има брак, придобивайки имущество, съпружеска общественост “, заключава адвокатката.

Сам ли работи

Заминаването за тъкмо избрана страна, намирането на клиенти допуска организация. Сам ли е работил мъжът? Според адвокатката в тази ситуация със брачната половинка му работи самичък, а с другото момиче – и посредством вуйчо си.

„ Вуйчо му очевидно има по-голям опит в този „ бизнес “, отбелязва тя.

Манипулаторът

Какъв е този мъж с начално обучение, който съумява да омае и увлече две образовани девойки от добра среда? Красавец? Не. Манипулатор. Нарцистичен вид с приятна осанка. Не мускулест, просто поддържан добре. Човек със самовлюбено лъчение, чийто свят се върти към него самия.

За пред евентуалните му жертви има личен бизнес. Ухажването му включва проява на висок веществен стандарт, дарове, харчене на необятно за „ обичаната “, на която непременно би трябвало да внуши, че е съумял човек. А също - че тя не може да се оправи сама, че е нищо без него, че той има власт над нея.

А дамите?

Тя е красива, нежна и умна, само че и неопитна. Той схваща и се възползва от това.

Съпругата

Мълчанието на брачната половинка продължава досега, в който той стартира паралелната си връзка. След като проговаря и стартира процедура по бракоразвод, се стига до опасност за ликвидиране. Той се пробва да я принуди да отдръпна показанията си. За задачата му против нея служи и демонстрираното предпочитание да вижда детето.

За опасността мъжът е наказан, реализира съглашение. Делото за другите актове, представляващи насила тя да отдръпна показанията си, е настрана и към оня миг е било в ход.

Като кола над бездна

През цялото време дамата е подложена на сериозен душевен тормоз. адвокатката разказва положението й като “кола над бездна, която малко камъче задържа да не падне ”. “Малкото камъче ” - поддръжката от нейните близки - се оказва задоволително.

“Случаят нямаше да се развие по този метод, в случай че нейните родители бяха решили, че тя се е провалила, в случай че си бяха споделили: „ Как може да направи тези неща?! “, и не я бяха подкрепили. Но те са задоволително интелигентни и обичащи детето си.

„ Много добре си личеше тази родителска любов. Това е естествена родителска реакция. Въпросът е, че не всички родители реагират по естествения метод “, споделя адвокатката.

Делото

„ Това наказателно дело протече доста забавно. Един ден може и филм да се направи. Имаше последователност, имаше чувство по какъв начин нещата отиват към обективна развръзка. “

В началото му А. се пробва да приложи остарелия метод – да смачка душевен майката на детето си. Внушава предимство - явява се пред съда с двама юристи, тя е с един. Тя търси поддръжка и я получава. Човек от държавна институция се свързва с А21 и те обезпечават втората адвокатка.

„ Заседание след съвещание той губеше почва под краката си “ - споделя тя.

Показа ли осъзнаване, разкайване? „ От моя позиция не – отвръща адвокатката. - Той ми наподобява като човек, който не схваща какъв е казусът. “

Последният „ гвоздей в ковчега “ забива втора свидетелка, която към този момент има извоювано дело против А. Тя разкриват цялата му скица и метод на деяние.

Присъдата

Преди да се чуе „ Виновен! “ или „ Невинен! “, в залата се изчитат доста неща – обстоятелствата по делото. Това основава напрежение, очакване. След изговаряне на присъдата съдът неотложно постанова смяна на мярката за неотклонение в задържане под стража, тъй като преценява, че е налице действителна заплаха подсъдимият да се укрие.. Това е доста мощен миг на изненада и при самия обвиняем. “

Адвоката гледа служителите на реда, а дамата - някогашния си мъж и улавя първата му реакция.

„ Той е имал остра реакция против юристите си. Видимо е изумен от присъдата “, споделя адвокатката.

При закононарушението „ трафик на хора “ „ съдействието “ на жертвата не изключва отговорността на причинителя. Тя е била набрана и превозена посредством въвеждането ѝ в подвеждане и корист с нейното доверие, което обосновава по-тежката наказуемост на действието.

Най-сетне ще мога да изляза!

„ Ох, най-накрая ще мога да изляза умерено в центъра! “, възкликва преди малко спечелилата делото жена. Години наред тя се е чувствала като пандизчия, само че изходът от делото може да послужи като безапелационно, вдъхновяващо обръщение към хората, които се двоумят дали да търсят правдивост – споделя адвокатката, който се надява на добра присъда на идната инстанция, която да влезе в действие.

*По предпочитание на адвокатката не пишем името ù.

**Името и псевдонимът са изменени.

***Имената на страните са изменени.

**** Фондация “Кампания А21 “ е международна неправителствена организация, бореща се с трафика на хора. Националната ѝ телефонна линия – 0800 20 100

Още за трафика на хора: www.antitraffic.government.bg и

Национална комисия за битка с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50, e-mail: [email protected]

Единен европейски номер за незабавни случаи: 112 (безплатен, набира се без код)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР