Никога не е имало натиск върху България да избере F-16.

...
Никога не е имало натиск върху България да избере F-16.
Коментари Харесай

Посланик Рубин: България сама избра F-16, не сме оказвали натиск

Никога не е имало напън върху България да избере F-16. Това съобщи aмериканският дипломат Ерик Рубин в изявление за бТВ.

През януари Народното събрание реши да стартираме договаряния със Съединените щати за нов изтребител за армията ни.

" Това е суверенно българско решение, България е суверенна страна, наш сътрудник и съдружник, член на НАТО и Европейски Съюз. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-хубавия аероплан за България. Вярваме, че решението за започване на договаряния с нас беше вярното решение, ние го приветстваме, само че в никакъв случай не е оказван напън ", акцентира той.

Окончателната цена ще бъде избрана, като свършим договарянията, сподели още дипломат Ерик Рубин.

Следва целият разговор на журналиста Светослав Иванов с дипломат Рубин:

– Ваше Превъзходителство, доколко вашето държавно управление играе роля в процедурата за решението да се стартират договаряния за закупуването на F-16? Имахме посещаване на високо равнище преди два месеца, когато господин Съливан пристигна в София. И след неговото посещаване всичко стартира и тази процедура се трансформира в една от най-горещите тематики за нашето общество.

– Преди всичко, най-важното нещо, което би трябвало да се подчертае, е, че това е продажба сред двете държавни управления. Правителството на Съединени американски щати взе участие, съгласно нас е добра концепция държавните управления да договарят за тези продажби, дружно с компаниите, които са наранени, тъй като държавните управления имат връзки, което подсигурява, че ползата на всички ще бъде опазен. Това не е елементарна комерсиална трансакция, в действителност не е поначало комерсиална договорка, а стратегическо решение от страна на България за модернизиране на армията, за даване на невероятните военнослужещи оборудването, което заслужават, с цел да отбраняват страната си и да оказват помощ за отбраняването на всички останали членове на НАТО – нещо, което ние мощно поддържаме. Ние участваме, истина е, че бе обсъждан въпросът, когато заместник-държавният секретар господин Съливан беше тук през декември. И ще продължим да участваме и да работим с напредването на договарянията.

– Българското държавно управление пази процедурата. В същото време, българският президент, господин Радев, я разкритикува, с думите: „ Българското държавно управление не е съумя да балансира политически и механически критерии в пазаруването на изтребители “. Оказахте ли напън на българския кабинет да придобие F-16?

– Никога не е имало никакъв тип напън. Това е суверенно българско решение, България е суверенна страна, наш сътрудник и съдружник, член на НАТО и Европейски Съюз. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме F-16 за най-хубавия аероплан за България. Вярваме, че решението за започване на договаряния с нас беше вярното решение, ние го приветстваме, само че в никакъв случай не е оказван напън. Спазвали сме прецизно българските закони, придържали сме се към процедурата за офертите, чак до писмото, всяка една точка е според законите. Ние сме транспарантни, открити, само че не крием обстоятелството, че имаме вяра, че България заслужава най-хубавия аероплан и в този случай най-хубавият аероплан е F-16 блок 70.

– Добре, само че има и обвинявания в лобизъм в разнообразни направления. Например президентът упреква държавното управление, държавното управление упреква президента. Как бихте коментирали тази конюнктура?

– Преди всичко, от наша позиция, на държавното управление на Съединени американски щати и „ Локхийд Мартин ”, производителя на F-16, изрично декларирам, че не е имало лобизъм. Бяхме доста транспарантни, „ Локхийд Мартин ” организира социална конференция тук, на която всички медии бяха поканени. Правителството на Съединени американски щати, в нашите договаряния с България, в действителност сме насърчавали България да модернизира армията си, само че в никакъв миг не сме оказвали напън или да е имало непозволени дейности. В последна сметка това, което видяхме, бе гласоподаване в демократичния парламент, демократично определения парламент на България, която е парламентарна република, със доста болшинство за продължение с договаряния за F-16. Няма по какъв начин да бъде по-прозрачно и демократично.

– А по какъв начин ще отговорите на изявлението на вицепрезидента на СААБ, госпожа Стоянова, която сподели: „ Този тип самолети не съществува в действителност, няма индустриална база за тях и този модел не се употребява в никоя друга войска по света “?

– Първата ми реакция е да се усещам неловко за СААБ, че прави такива мнения. Защото това демонстрира точно за какво имаме вяра, че това е верният избор за България. F-16 блок 70 е нов изтребител. Причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. F-16, които България ще може да купи, в случай че приключим сполучливо договарянията, са доста по-добри от F-16 в щатските Вoенновъздушни сили. Те имат качества, в това число качества за избавяне на водача, в случай че изпадне в безсъзнание по време на полета, качества за авионика и връзки, които са финален модел. Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други страни са ги поръчали, в това число Словакия в Европейски Съюз и доста други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, само че се построява, ще бъде приключена скоро. Това е най-хубавото от своето потомство изтребители и въпросът ми би бил: „ Защо да не получи България най-хубавото “?

– Споменахте при започване на диалога ни, че не е типичната договорка сред сдружения или сред страни и компании, не е типична комерсиална трансакция. Затова ще Ви попитам за някои механически въпроси. Например – Вашето мнение за вероятния сюжет, в случай че София забави процедурата или не получи цялостната политическа поддръжка в Народното събрание, с цел да усили сумата, нужна за F-16. Какво би се случило следователно?

– Преди всичко, дано поговоря малко за цената. Аз съм бил пределно явен в мненията си, както и държавното управление, че окончателната цена ще бъде избрана, като свършим договарянията. Много ясно сме декларирали, че окончателната ни оферта ще дава отговор на разбиранията ни за потребностите на България, нейните оперативни и финансови потребности, и че окончателната цена ще бъде направена по отношение на потребностите на България, разбирайки рестриктивните мерки, които има България, както и оперативните потребности, това е доста значимо. Второ, не одобрявам и не мисля, че който и да било от наша страна приема, този аероплан да е по-скъп от другите възможности. Истина е, че първичната цена ще бъде относително по-висока от тази за другите изтребители, които се оферират, само че тази цена включва всичко – образование, поддръжка, инфраструктура, включва и връзки със Съединени американски щати отсега нататък, които ще продължат с десетилетия. Другите конкурентни изтребители в някои случаи даже нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго съоръжение от Съединени американски щати на комерсиална база. В последна сметка тези разноски може би ще бъдат по-високи от цената на F-16. Погрешно е да се съди по първичната цена, без да се вземат поради всички тези фактори. Второто нещо, което бих споделил в това отношение, е, че доста се надяваме решението на Народното събрание за започване на договаряния да докара до сполучлив контракт и сполучлива продажба, тъй като към този момент прекомерно дълго България отсрочва закупуването на съвременни изтребители. Толкова дълго, че към този момент няма способността, която би трябвало да имат Военновъздушните сили. Тази страна има доста почтена традиция като една от първите страни в света, която има Военновъздушни сили. Това е славна традиция във Военновъздушни сили, която България би трябвало да опази, със способни, съвременни и оперативно съвместими самолети. Не доста, приказваме единствено за 8 изтребителя. Никой не приказва за огромна флотилия. Но да имат качествата, нужни на България, с цел да се отбранява в света през днешния ден, с цел да взе участие в защитата на района дружно с други съдружници в НАТО. Следва да се означи също, че всяка друга държава-членка на НАТО в района има F-16, тъй че България ще се причисли към група страни, с които могат да летят дружно, да имат оперативна съгласуемост, да вършат взаимни образования за поддръжка.

– Говорейки за цената, подготвени ли сте да измененията някои други аспекти, да вземем за пример като предварителното възнаграждение, което желаете? Готови ли сте да приемете лизинг или даже заплащане след осъществяване на поръчката?

– На първо място, както споделих, сме подготвени да променим окончателното предложение за контракт според потребностите и условията на България, това включва и финансовата страна. Не мога да си разреша преди започване на договарянията да приказвам по малкия екран за това по какъв начин може да наподобява финален контракт. Но мога да кажа, че това ще бъде тематика на договаряния. Ще работим старателно, с цел да реализираме съглашение с българската страна дефинитивно предложение за контракт, което дава отговор на потребностите и условията на България.

– С кого ще преговаряте? Имаме четирима виновни министри, министър-председател, както и президент, който е държавен глава. С кого ще преговаряте?

–Това ще се реши от българското държавно управление, не е наше решение. Все още не сме показали дефинитивни екипи по договаряния, само че е ясно, че Министерството на защитата ще взе участие задълбочено, както и би трябвало да бъде, както и нашият Департамент на защитата, само че и безспорно Министерството на външните работи и Държавния департамент. Това е въпрос за българската страна, кои ще бъдат договарящите.

– Фактът, че доближават избори и два пъти ще гласуваме за една година, ще забърза или ще забави процеса съгласно Вас?

– Като американски дипломат се старая старателно да заставам настрани от българската политика и ще продължа и през днешния ден да заставам настрани от българската политика, тъй че няма да разясня избори или нещо сходно. Но ще повторя, че имаме вяра, че това е добра опция за България най-сетне да реализира рационализация на Военновъздушните сили, нещо належащо от доста от дълго време, и да се даде на славните Военновъздушните сили оборудването, което нейните надарени и патриотични хора заслужават. Вярвам, че това е опцията да се направи. Надяваме се договарянията да напредват бързо и да се стигне до позитивен край относително скоро, само че е прекомерно рано да се каже и в действителност би трябвало първо да стартираме договарянията.

– Посланик Рубин, доста Ви благодаря за това изявление.

– За мен беше наслаждение, благодаря.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР