Никога досега първата политическа партия в изборите не е чувствала

...
Никога досега първата политическа партия в изборите не е чувствала
Коментари Харесай

Политолог: Открита партийна коалиция е неуместна и невъзможна

Никога до момента първата политическа партия в изборите не е чувствала такава самота в политическия живот, не е била толкоз подвластна от останалите “, сподели пред БНР проф., учител по политология в Великотърновския университет.
„ Всичко зависи от това дали партиите, които са във напредък сега, ще преценяват, че едни нови избори биха им дали ново политическо ускоряване - това ще реши дали ще имаме кратковременен кабинет или ще се върви бързо към нови избори. Този въпрос ще се обясни в околните седмици.
Сега е деликатна обстановката дали втората партия ще се опита да поеме властта или ще го прави след нови избори. Но партиите би трябвало да се научат да работят в естествени обединения. Защото те до момента обединенията са безпринципни “, разяснява проф. Галунов.
По думите му много политически обети са били произнесени и по тази причина открита партийна коалиция е неуместна и невъзможна, в случай че се стигне до кратковременен кабинет, той ще е програмен, за ръководство до отиване на пандемията, или експертен кабинет с разнообразни лица, само че без период.
" Ако обаче се вслушаме в предлагането на за експертен кабинет, би трябвало да имаме поради, че политическите партии по принцип имат остра липса на експертиза. Затова, в случай че търсим експертиза, няма да ги намерим в сегашните участници в българския парламент. Трябва да се търсят лица с по-друг профил. Но даже да се стигне до експертен кабинет, опозицията, която в този момент е във напредък, ще изиска да наложи свои специалисти. А ми се коства, че ГЕРБ се е насочил да бъде съпротива ", счита още политологът.
По думите му при всяко състояние ГЕРБ ще е склонна на взаимни отстъпки, с цел да има някакво държавно управление и да не се стигне до предварителни парламентарни избори. А има и неуместен вид, при който втората партия не основава кабинет преднамерено, с цел да има нови избори.
 Кольо Колев: Правителство на малцинството наподобява кукла на конци, длъжностен кабинет няма да издържи Кольо Колев: Правителство на малцинството наподобява кукла на конци, длъжностен кабинет няма да издържи
Няма доста място за взаимни отстъпки в актуалната обстановка след края на парламентарните избори. Това съобщи социологът Кольо Колев в утринния...
" Ако се стигне до това президентът да връчва мандат за трети път, тук е забавно дали ще го връчи на Българска социалистическа партия или ще върви към експертен кабинет, само че той пък може би ще бъде елементарно свален. При всички случаи се върви към това да ни ръководят нестабилни краткотрайни кабинети. Но това не е толкоз ужасно ", счита още политологът.
" Но пък това ще ускори тежестта на Народното събрание, а депутатът ще има политическото самочувствие да предлага промени, да не е сплескан от изпълнителната власт, както е до момента ", сподели проф. Галунов.
По думите му длъжностен кабинет като финален вид, не трябва да се натоварва с прекомерно огромни упования, той единствено ще има за задача да провежда последващи избори.
" Затова пък е значимо в този момент да се види дали партиите ще подходят държавнически в рецесията или ще подходят тясно партийно и да отидат на нови избори ", сподели специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР