Никое животно не е по-смъртоносно за хората от комара поради

...
Никое животно не е по-смъртоносно за хората от комара поради
Коментари Харесай

Учени откриха какво отблъсква комарите: намира се във всяка баня

Никое животно не е по-смъртоносно за хората от комара заради многото микроби, които може да носи. Ето за какво учените от десетилетия се пробват да разработят ефикасни репеленти, които да ни предпазят от женските кръвосмучещи комари.

В ново изследване учените стигнаха до ненадейно изобретение: сапунът може да служи като отлична съставна част за основаване на ефикасен репелент срещу комари, пише Gizmodo. Изследователите означават, че до момента в който някои типове сапун притеглят вниманието на женските кръвосмучещи комари, други наподобяват неприятни и отблъскват досадните инсекти.

Статистиката демонстрира, че повече от милион смъртни случая всяка година се дължат на заболявания, пренасяни от комари, като малария. Известно е също, че тези инсекти не са вредители с равни благоприятни условия. Според създателя на проучването Клемънт Винаугер, биохимик и генетик във Virginia Tech, той и сътрудниците му имат вяра, че към 20% от евентуалните човешки гостоприемници са виновни за 80% от предаването на заболявания, пренасяни от комари.

Учените са се съсредоточили върху това да схванат какво кара комарите да хапят някои хора повече от други. Предишни проучвания са разпознали субстанции в телесната миризма, които притеглят комарите. Изследователите обаче означават, че не е имало доста проучвания за това по какъв начин миризмите, които слагаме върху себе си, въздействат върху вниманието, което комарите ни обръщат.

Известно е, че женските комари се хранят с кръв, само че сходно на мъжките, те също се хранят с нектар. В резултат на това учените допуснаха, че някои сходни на сапун миризми могат да повлияят на питателните им привички.

Не е загадка, че по предписание избираме да избираме сапуни, които ухаят прелестно на цветя или растения. Но казусът е, че комарите също употребяват летливите субстанции, отделяни от растенията, с цел да ги намерят и да получат захар от нектара. След това Winauger и сътрудниците му вземат решение да тестват тази доктрина пробно.

В изследването са взели участие четирима доброволци. Учените идентифицираха неповторимия мирис на всеки адресат и по-късно ги помолиха да измият чинии с четири разнообразни марки сапун: Dial, Dove, Native и Simple Truth. След това учените употребявали облеклата, в които били доброволците, и пуснали женските комари. Резултатите от проучването демонстрират, че след сапунисване миризмите стават " по-привлекателни ", само че степента на прелест зависи и от миризмите на доброволците и марките сапун.

Изследователите открили, че миризмата на някои участници в опита става по-привлекателна след използване на сапун Dove и Simple Truth, а потреблението на сапун Native непрекъснато отблъсква комарите. След това откривателите извличат евентуални химикали в сапуна, които най-вече притеглят и отблъскват насекомите. Оказало се, че химикалът с аромат на кокос е най-ефективен при прогонването на женските кръвосмучещи комари.

Учените означават, че са нужни повече, по-обширни проучвания, с цел да се разбере какви други аромати могат да отблъскват комарите и по какъв начин те могат да бъдат употребявани за основаване на ефикасен репелент.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР