Никакви змии не може да има в жегите. Дори те

...
Никакви змии не може да има в жегите. Дори те
Коментари Харесай

Херпетолог обясни къде се крият змиите в жегите

Никакви змии не може да има в жегите. Дори те се крият в огромните горещини и е изключено да попаднете на тях в този момент. Това сподели за „ Марица “ херпетологът и доцент доктор Георги Попгеоргиев. Пловдивчанинът работи в Националния Природонаучен музей в София и в Дружеството за запазване на птиците.

Всяка година той се отзовава на десетки позвънявания от жители за видяни в къщи и дворове змии. „ Тази година не съм получил нито едно позвъняване. Ако има проблем, хората се научиха да викат пожарната “, изяснява той.



Според експерта змиите се опасяват от такива жеги и гледат да се крият от тях. „ Имат бинарно държание. То се характеризира с огромна интензивност рано заран и късно по здрач, когато захладнява. През другото време те се крият “, прибавя той.

Понеже са студенокръвни животни, те елементарно доближават оптималната си температура и също като нас заобикалят директната светлина. Те са на тъмни и хладни места – може да е под купища струпан материал в двора, на хладно в избата или в шахтите на водомерите.

„ Ако видите змия – не я убивайте, а я отминете “, приканва херпетологът. Повечето змии у нас са предпазени типове.

Преди месец живеещите край Марица настръхнаха, откакто няколко души видяха огромни змии с червени петна на главата. Предположиха, че става въпрос за красивият леопардов смок, който живее в планината над Асеновград.

" По-скоро са видели дребни на ивичестия смок - те са са с ярки петна ", изясни доктор Попгеоргиев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР