Никакви бройки за бежанци не са обсъждани, престанете да си

...
Никакви бройки за бежанци не са обсъждани, престанете да си
Коментари Харесай

Премиерът към Възраждане: Не са обсъждани никакви бройки за бежанци, престанете да си измисляте

Никакви бройки за бежанци не са обсъждани, престанете да си измисляте. Това съобщи министър председателят Денков по време на блицконтрол в Народното събрание в отговор на въпрос на " Възраждане “ дали България е приела да приема бежанци от страни членки на Европейски Съюз като изискване за участието на Шенген, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

" Дъблинското съглашение е подписано от България през 2009, апропо с мандат на държавното управление на Българска социалистическа партия, по-късно е променено през 2013 година и още веднъж е подкрепено от българското държавно управление, и още веднъж с мандат на Българска социалистическа партия ", напомни той.

" По отношение на договарянията, които бяха извършени за влизането в Шенген, българското правителство не е приемало никакво друго обвързване, с изключение на да реагира задоволително бързо, както се изисква от Дъблинското съглашение, във връзка с скоростта, с която се обработват молбите ", безапелационен бе министър председателят.

По думите му страната ни няма да приема хиляди афганистанци и сирийци, каквито спекулации се появиха в последните седмици около договарянията за участие на България в Шенген. 

" Не са обсъждани никакви бройки и по този начин, както е работило Дъблинското съглашение, по този начин ще продължи да работи и до момента в който не бъде призната неговата последваща смяна. Дали тази смяна и по какъв начин тя би трансформирала обстановката в България, е обособена тематика за диалог. Факт е, че всичко, което е било договаряно до момента във връзка с Шенген, е обвързвано със в този момент съществуващото съглашение и то не е променяно то 2013 година. Всичко друго са единствено опити за внушения, с цел да бъдат уплашени хората ", съобщи Денков.

" Нищо изключително не се е случило и няма да се случи. Така както е било до момента, по този начин ще продължи най-малко до момента в който не бъдат признати промени в Дъблинския правилник. Тези промени ще оказват помощ на българската страна да не бъде наводнена от бежанци тъкмо тъй като в новия правилник бежанците би трябвало да бъдат разпределяни справедливо с другите страни ", увери той.

Премиерът още веднъж напомни, че за 2023 година Австрия е подала 193 молби за връщане на бежанци, откоито 113 са били признати.

" Престанете да си измисляте неща, които нямат нищо общо с истината ", обърна се той към Костадин Костадинов и парламентарната група на " Възраждане ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР