Никаква енергийна криза не е приключила. Аргументът не измръзнахме без

...
Никаква енергийна криза не е приключила. Аргументът не измръзнахме без
Коментари Харесай

Икономист: Аргументът не измръзнахме без газ тази зима е инфантилен, несериозен и смешен, кризата не е приключила

Никаква енергийна рецесия не е завършила. Аргументът " не измръзнахме без газ тази зима “ е детски, лекомислен и комичен – няма да чуете нито един квалифициран експерт да го твърди. Това твърди икономистът и енергиен специалист Борислав Боев, видя " Фокус " .

Един от най-силните сигнали за съществуването на индустриална криза в Европа е разрушаването на търсенето на електрическа енергия от страна на промишлеността през 2023 година Тази наклонност стартира още през 2022 година, когато индустриалното търсене на електрическа енергия понижа с 5,8% на годишна база, а през 2023 година данните демонстрират спад от 6%. Това гласи отчетът на Международната организация по енергетика (МАЕ – IEA), озаглавен Electricity 2024: " Analysis and forecast to 2026 “, разяснява още специалистът.

" Най-лошото е, че ценовите шокове на електроенергийните пазари в цяла Европа са непрестанни и това се настани трайно в упованията на предприятията. Особено потърпевши от високите цени на електрическата енергия през 2022-2023 година са обичайно енергоинтензивната тежка промишленост – химическата и металургичната. Не би трябвало да пропущаме и отрицателните резултати върху дребните и междинни предприятия, тъй като високите цени на енергоресурсите оказват въздействие по две посоки – върху към този момент съществуващите МСП и върху самодейностите на бизнесмените за пускане на нови индустриални линии.

Красноречив образец в тази посока е следния. Представете си, че сте преди малко приключил специалността " стопанска система на промишлеността “ и имате някаква концепция да развиете дребен или междинен бизнес с индустриален темперамент. Ако по някакъв метод (по чудо) съумеете да си уредите финансирането, изключително в подтекста на бруталните и ненужни ESG критерии, да преминете през цялата бюрократично-административна бумащина, и в последна сметка си купите машини, здания, уреди и започнете работа, вие още при правенето на първата индустриална стратегия ще се видите в знамение. В тези условия мениджмънта на което и да е дружество безусловно не може да планува никакви точни индустриални размери, нито по съответен метод да калкулира индустриалната, оттова и цялостната себестойност на продукцията си. Без индустриална стратегия едно индустриално дружество не може да действа конкурентно.

Още по-лошото е, че в кратковременен проект няма и какво да се направи. Ако очаквате администрацията да ви помогне – няма да стане. Най-вероятно е фактически да ви оказват помощ, само че да пандизите, посредством още повече административна тежест и още повече налози. Ако очаквате администрацията да направи по този начин, че да имате достъп до енергоресурси на конкурентни цени – триумф, ще се сблъскате с геополитическата обстановка на непрестанни войни и унищожени вериги на доставките, градени с десетилетия ", написа още Боев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР