Никъде в света или поне в Европа няма държава, в

...
Никъде в света или поне в Европа няма държава, в
Коментари Харесай

Християн Кръстев: Така както сме тръгнали скоро няма да има български железници

Никъде в света или най-малко в Европа няма страна, в която да не се съгласува типовете превоз, които обслужват жителите й. Единна транспортна скица в България не е направена. Никой не пожела през всичките тези години да направи такава скица. Това съобщи в ефира на Телевизия ТВ+ някогашният шеф на БДЖ и транспортен специалист Християн Кръстев.
Той даде образец, че в Швейцария и в Германия не може да се види по автомагистралите рейсове да возят пасажери – там се пътува главно с трен. Ако до дадена дестинация няма железопътен превоз, тогава се употребява автобусен. Кръстев се съгласи с водещия, че мъчно могат да се съпоставят българските железници с швейцарските, само че изрази паниката си, че след по-малко от 7-8 години няма да има с какво да съпоставяме. „ Така както сме тръгнали скоро няма да има български железници “, смята някогашният шеф на БДЖ.

“В БДЖ не се вършат вложения с оправданието, че се заплащат заеми и лихви. Реално не се правят и никакви поправки, тъй като оповестените публични поръчки се апелират и в идващия миг биват прекъснати. Липсват вагони, липсват локомотиви, липсва нова техника “, по този начин транспортният експeрт заключи положението на националния железопътен транспортьор.

Относно запорирането на сметките на БДЖ той напомни, че през 2010 година стопираха да се изплащат заемите. В рамките на две години не се плащаха на кредиторите никакви пари.

“Те няма по какъв начин да не се ядосат, няма по какъв начин да не тръгнат да си търсят парите. В последна сметка тези кредитори са немски и швейцарски банки и в огромната си част са държавни” сподели Кръстев.

Според него парите, които са останали да бъдат изплащани към кредиторите, са към 300 - 330 милиона. “Проблемът е, че БДЖ бяха наказани и заемът, който е в границите на към 100 милиона, стана дължим авансово. Заради това са всичките запори”, изясни Християн Кръстев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР