Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да

...
Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да
Коментари Харесай

Експерт: В правния мир не е уредена защитата на данните от камерите на АПИ

Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да е конкретизирано по какъв начин се достъпват, употребяват данните, събрани за засечените коли от камери на Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ и това е видно, както от мнението на Комисията за отбрана на персоналните данни, по този начин и от разнообразни мнения от правоохранителни служби, които имат елементарен достъп до тези данни.
Това съобщи юрист Емил Георгиев от „ Демократична България “ във връзка на проблемите с камерите на Агенция „ Пътна инфраструктура “, след влизането на новия правилник на персоналните данни.

“От друга страна жителите не са наясно, че данните им се снимат, обработват и висят по всякакви сървъри за безконечни времена – нещо, което е в цялостно несъгласие с всички съществени правила на отбраната на персонални данни. Номерата на персоналните коли са част от определението на персоналните данни, тъй като могат елементарно да бъдат свързани със притежателите им “, добави юристът пред БНР.

От „ Демократична България “ оферират изменение в Закона за пътищата, с което да се уреди въпросът в специфичния закон: „ С това ще вкараме съществени правила, а точно да са ясно избрани задачите, за които се събират данните, да са ясно избрани периодите, за които се събират данните и какво се случва с тях след приключването на тези периоди. Трябва да има гаранции, че данните не се употребяват за по-дълъг интервал. Да са ясно написани правните учредения въз основата, на които се достъпват данните, да са написани вътрешните отговорности, да са видни механически и организационни ограничения за сигурност – кой има достъп до тези данни, какво се случва при нарушаване на сигурността на вътрешната система, кой има право на достъп от външните структури и при какви условия. Ние сме го описали с малко думи, само че съдържателни. Трябва да се вземе поради и към този момент влезлият в действие правилник GDPR. “

Колкото по-неясни са методите на обработката на персоналните данни, толкоз по-големи проблеми следва да чакаме, счита юристът: „ Ние от „ Демократична България “ постоянно ще настояваме доколкото се събира такава информация и тя се обработва, това да става по някакъв регламентиран метод, който наложително да планува опция засегнатите да бъдат осведомени “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР