“Никъде и под никаква форма не са били описвани машини

...
“Никъде и под никаква форма не са били описвани машини
Коментари Харесай

Не е записано в договор колко машини за гласуване ще се ползват за ремонт на счупили се

“Никъде и под никаква форма не са били описвани машини за ремонт в договорите сред " и ". Това съобщи зам.-председателя Емил Войнов за

Той описа, че късно нощес са получили писмо от компания " Сиела Норма ", в което е било поискано 199 устройства да бъдат освободени и употребявани.
 Преди вота: Татяна Буруджиева с безмилостен разбор за политическите кавги и машините за гласоподаване (ВИДЕО) Преди вота: Татяна Буруджиева с безмилостен разбор за политическите кавги и машините за гласоподаване (ВИДЕО)
Все по-ужасяващ става абсурдът с машините за гласоподаване и това несъмнено ще подкопае доверието на хората и надеждността на идни...

" В този миг разбрахме за съществуването им и че те се намират в бившето Висше транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " в София. Малко след 20:30 часа го рапортувах на съвещанието на комисията и меко казано бяхме шокирани. Машините на " Сиела Норма " стоели в склада без никаква защита. Наложило късно нощес да пратим незабавно жандармерия, която да ги охранява ”, описа Войнов.

" В нито един контракт не е упоменато да има машини за ремонт. В документите е посочено единствено какъв брой устройства ще бъдат доставени и употребявани за гласоподаване. Освен това когато се ремонтира нещо, нормално се внасят аварийни елементи. Вие като си ремонтирате преносимия компютър и ви би трябвало платка, не си купувате цялостен компютър. Искам да кажа, че договорите са обществени и може да се види черно на бяло, че в тях няма 427 машини планувани единствено и само за ремонт ”, съобщи той.

Думите на зам.-председателя на ЦИК са в по две национални малките екрани - Българска национална телевизия и bTV, че имало подписан контракт от февруари 2021 година т.е. с предходния състав на ЦИК, в който имало текст за машини, които ще се употребяват за аварийни елементи и сервизна поддръжка. Ставало въпрос за общо 427 такива машини.

Емил Войнов удостовери пред, че връзката със " Сиела Норма " върви единствено документално, защото няма никакви гаранции, в случай че се приказва единствено по телефони. По думите му няма да има опорочаване на вота.

" До новооткритите машини няма никакъв достъп. Не сме разрешили и няма да допуснем тяхното потребление. В същото време плануваните устройства за гласоподаване са ясни и избрани за всяка секция. Подмяна на машини не може да има. Ако някоя от тях се скапе по време на изборния ден се минава на хартия, тъй че няма никакви проблеми. В методическите инструкции е записано какви дейности могат да се подхващат в случай че спре машина по време на вота. Това са: промяна на тъпан, промяна на батерия, промяна на захранващ кабел. В противоположен случай в случай че повредата не може да се в профил се минава на хартиени бюлетини ", приключи той.
 Членовете на ГЕРБ в ЦИК настояха за почтени избори, с основно съвпадане с позиция на Нинова (ВИДЕО) Членовете на ГЕРБ в ЦИК настояха за почтени избори, с основно съвпадане с позиция на Нинова (ВИДЕО)
Гаранция за честността на изборите – това желаеха представителите на ГЕРБ в ЦИК, отпред с Красимир Ципов, който беше на два пъти...

Обяснението на " Сиела Норма "

" В контракта няма регулация за машини, които да са планувани за ремонт, само че с цел да си осъществим отговорностите към ЦИК, ни се постанова да имаме в допълнение устройства ". Това съобщи обаче пред изпълнителният шеф на компания " Сиела Норма " Веселин Тодоров.

" Тези 427 машини са планувани за ремонт , тъй като при нужда би трябвало да сервизираме устройство в тридневен период и в случай че ги нямаме това ще значи, че не си вършим отговорностите по контракта, който сме сключили с ЦИК. Няма човек, който да си мисли, че за 72 часа може да поръчаме елементи и съставни елементи на машините от столицата на Тайван – Тайпе, и те да дойдат на време както сме се договорили с ЦИК. Там се сглобяват другите съставни елементи, сертифицират се и се товарят на кораба. Той идва на пристанището на Пирея, разтоварват ги и машините идват на камиони до София, където отново ги разтоварват. Ако ни се наложи да вършим ремонт на машините, просто физически е невероятно в такива къси периоди да изпълняваме това условие. Това е повода да има в допълнение машини и в случай че ние не сме желали да си съблюдаваме договорните връзки, аварийните устройства нямаше да ги има ", съобщи Тодоров.

По думите му, е било изпратено да ЦИК през вчерашния ден (10 ноември) на обяд. То е било правилно и изцяло детайлно като е било посочено, че въпросните машини са същите, за които към този момент се приказва от седмица в общественото пространство. Той разясни, че в тази численост влизат тези 150 машини, за които се знае, че са на летището и, за които първо ви осведоми. В склада са останали други 13 устройства, които са били още от пролетта. Така общият брой на машините прави 199. Той добави, че. Тодоров разясни, че няма да има повече внасяне на машини . Той добави, че устройствата имат позволение от Софийската градска прокуратура и са били закарани в техен склад.

" Нямам визия дали ЦИК знаят за тези машини. Само в случай че не са били в България е допустимо това. Вчера сме ги уведомили за цялостния комплект за всичките 427 машини, коя къде се намира, за техните серийни номера, и също така ги помолихме да ги полазваме, защото на нас ни е заложено да ремонтираме машини в тридневен период. Ние в изборния ден – събота и неделя, няма да ги употребяваме, това е ясно, само че устройствата би трябвало да бъдат готови преди този момент ”, сподели Тодоров.
 Борисов продължи с нищене на машинното гласоподаване, към този момент на тематика флашки (ВИДЕО) Борисов продължи с нищене на машинното гласоподаване, към този момент на тематика " флашки " (ВИДЕО)
Вярно ли е, че са пристигнали близо 16 000 флашки (28 кашона) за машините за гласоподаване? Тези флашки ще бъдат ли употребени за изборите на...

Той отговори на зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов, който даде образец с преносим компютър, на който в случай че се счупи негова платка е по-вероятно да се даде на ремонт, вместо да си вземе чисто нов.

" Бъдете сигурен, че в случай че си купите преносим компютър и нещо по него се скапе, най-после майсторите ще ви кажат, че е по-добре е да ви го сменят, в сравнение с да ви човъркат съставените елементи. По същия метод изборните машини са близки до преносимите компютри – всичко е в един корпус и каквото можем, ще сменим по обособените съставни елементи, само че в случай че се пукне дисплеят, да вземем за пример, по-скоро ще сменим цялата машина. По-евтино ще ни излиза да внесем ново устройство, в сравнение с да купуваме елементи. Имайте поради, че става все по-скъпо да ремонтираш в сравнение с да заменяш ”, сподели той.

Тодоров предвижда, че в случай че ЦИК не освободи машините евентуално няма да съумеят да реагират на случаи с развалени машини. По думите му, съвсем е несъмнено, че в случай че това се случи за втория тур на изборите, компанията няма да се оправи.

" Не разбирам за какво би трябвало да има съображение, с цел да ги има тези спомагателни машини. Нашата компания поддържа десетки хиляди в цяла Европа и се чудя по какъв начин тъкмо ЦИК счита да контролира придвижването на такива машини сред Белгия и Нидерландия, примерно, тъй като те в случай че тръгнат, могат да дойдат и в България за няколко часа. Тоест дали ги съхраняваме в склад в Люксембург или в Софийски склад, разликата е 3 часа. Ако това е мотив за някакви подозрения мисля, че би трябвало да вкарат еврорегламент, който не разрешава такива машини да влизат на територията на Европейски Съюз ", приключи Тодоров.

Какво написа в прословутия контракт, подписан с предходната ЦИК
 Борисов де факто упрекна в подготовка за изборна машинация сегашната власт Борисов де факто упрекна в подготовка за изборна машинация сегашната власт
Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов упрекна в де факто подготовка на изборна машинация настоящата власт - или най-малко по този начин излиза от п...

направи инспекция на сред " Сиела Норма " и ЦИК, подписан на 06.02.21 година Там няма категорично конкретизиране какъв брой на брой машини се плануват за ремонт и сервизна активност.

В този контракт в т. 1.3 е записано следното: Изпълнителят т.е. " Сиела Норма " би трябвало да извърши персонално и/или посредством подизпълнител, за своя сметка, със свои сили и средства всички действия и процеси по логистичното обезпечаване и обслужване на машинното гласоподаване с доставените профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, предмет на този контракт. Като предмет на контракта е записано: Доставка на 9600 профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване (СУЕМГ) с конфигурирани систематичен и прибавен (реализиращ изборните процеси) програмен продукт, с цена 43 198 800 лева с Данък добавена стойност, в която са планувани 4 691 772 лева с Данък добавена стойност за логистично обезпечаване и обслужване. А в точка 8.2.2 написа: При неспособност да се в профил проблем в границите на 3 работни дни, Изпълнителят дава същия модел СУЕМГ или друго устройство, съответстващо на техническата спецификация на СУЕМГ.

Друг значим детайл на контракта – в подточка а) на точка 1.3 категорично е записано, че Изпълнителят съхранява на отговорно бранене машините в склад и/или хранилища, посочени от Възложителя т.е. от ЦИК .

Най-важното – парите за тези 9600 машини по контракт следва да са платени още преди постоянните парламентарни избори от 4 април! Но настрана към този момент има поръчки за нови машини, защото в този момент вършим трети парламентарен избор, настрана е и президентският.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР