Никъде другаде новият коронавирус не се разпространява толкова бързо, колкото

...
Никъде другаде новият коронавирус не се разпространява толкова бързо, колкото
Коментари Харесай

В Русия: защо броят на заразените с коронавирус експлодира?


Никъде другаде новият ковид не се популяризира толкоз бързо, колкото сега в Русия. За едно денонощие там бяха регистрирани над 10 000 нови случая. И висши политици са измежду инфектираните. Защо се стигна дотук?

В Москва

Седем седмици могат да трансформират доста неща по време на пандемия - към положително или към неприятно. В средата на март Владимир Путин разгласи, че в Русия разпространяването на вируса е под надзор. В началото на май обаче броят на новите инфекции доближи рекордно равнище. В неделя (03 май) управляващите оповестиха, че в границите на 24 часа е имало 10 633 нови случая. Така общият брой на инфекциите доближи 134 000.

В нито една друга страна вирусът не се популяризира толкоз бързо, както сега Русия. В началото на епидемията там съобщаваха за нищожен брой инфектирани, само че обстановката се промени радикално. Вече седмици наред съветските управляващи осведомят за рекордни нараствания. При това на доста места бе въведена възбрана за излизане на открито, с цел да се предотврати разпространяването на вируса.

Според статистиката на американския университет " Джонс Хопкинс ", Русия сега се намира на осмо място по броя на болестите, с което задминава и Китай, и Иран. При това пикът на рецесията още не е доближат, както предизвести предходната седмица и съветският президент Владимир Путин предходната седмица. Заразени с ковид се оказаха и трима висши политици в Русия - министър председателят Михаил Мишустин, министърът на строителството Владимир Якушев и неговият заместител Дмитрий Волков, оповестиха съветските осведомителни организации.
Редакцията предлага
Жертвите към този момент са относително малко

Особено мощно наранени са многомилионните метрополии Москва и Санкт Петербург, само че и тези райони, в които здравната инфраструктура е по-слабо построена. В Санкт Петербург, чието население е близо 5 милиона души, лечебните заведения инсталираха хладилни контейнери за труповете. Градската здравна работа заяви, че контейнерите към този момент не се употребяват, а били чисто защитна мярка, ако броят на умрелите стартира да нараства прекомерно бързо.

Независимо от огромния брой нови инфекции, броят на умрелите от Ковид-19 в страната към този момент е релативно невисок (1280 души - до 3 май). През последните седмици обаче бяха изказани и подозрения дали лекарите постоянно оповестяват същинските аргументи за гибелта.

Според разнообразни догатки, в столицата Москва евентуално има над четвърт милион души, които са инфектирани с ковид. Подобно подозрение изрече в събота (2 май) и кметът на града Сергей Собянин в своя блог.

В Москва в това време са били разкрити 44 краткотрайни клиники, в които ще могат да се лекуват до 10 000 пациенти. обаче от изчезнали защитни средства и от изтощеност. Жители на Санкт Петербург закачиха из града портрети на умряли медици и поставиха под тях цветя. Лично президентът Путин призна съществуването на дефицити в системата на опазването на здравето. В Москва е планувано в борбата против вируса да се включат и студенти по медицина. Кметът Собянин разгласи, че счита да им заплати по 1250 евро за помощта им.

Междувременно от съветското министерство на защитата оповестиха, че считат вируса за " сериозна опасност ". " Тази зараза не познава граници ", съобщи заместник-министърът на защитата Александър Фомин в едно телевизионно изявление. Според министерството, в съветската войска към този момент има близо 3000 инфектирани.

Как се стигна дотук?

Силното повишаване в броя на новозаразените в последно време евентуално се дължи значително на многочислените нарушавания на карантината. подценяваха заплахата от новия вирус. Има обаче и друга причина. Вестник " Ведомости " осведоми, че в лечебните заведения са били одобрявани и пациенти с неизяснена диагноза, които са заразили огромна част от останалите пациенти. А санитари описаха пред " Moscow Times ", че са се заразили, до момента в който обикаляли с пациентите в продължение на часове, с цел да открият болница със свободни кревати.

Факт е, че през последните седмици в страната започнаха доста по-масово да вършат проби за ковид. Според доста специалисти, покачването в броя на инфектираните се дължи точно на множеството провеждани проби.

От друга страна обаче има и подозрения до каква степен тестванията за ковид са надеждни. Както разгласи неотдавна Сергей Собянин, в Москва половината от пациентите с тежко протичане на заболяването Ковид-19 са дали негативни резултати при тестването.

Не е ясно и какъв брой от духовниците от Руската православна черква са инфектирани с новия ковид. Църквите и манастирите в страната са считани за огнища на болестта. Известно е, че към този момент няколко висши духовници са умряли от Ковид-19, както показва немският ФАЦ. Ръководството на Руската православна черква прикани вярващите да останат по домовете си и да не вървят на черква. Същевременно обаче църквите и манастирите в страната остават отворени.

Президентът Владимир Путин удължи изключителното състояние в Русия до 11 май. Същевременно той разгласи, че управляващите ще разработят проект за постепенната анулация на някои ограничавания. Според него, на страната се било удало да забави разпространяването на вируса. " Но това не трябва да ни успокоява. Ситуацията остава доста сложна ", сподели той предходната седмица.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР