Нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу изпрати войски да спасят над

...
Нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу изпрати войски да спасят над
Коментари Харесай

Нигерия задейства армията за спасяването на над 250 отвлечени ученици

Нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу изпрати войски да спасят над 250 възпитаници, отвлечени от въоръжени мъже от учебно заведение в северозападната част на страната при едно от най-големите всеобщи отвличания за последните три години.


Атаката в щата Кадуна беше второто всеобщо похищение за една седмица в най-населената страна в Африка, където тежко въоръжени незаконни банди на мотоциклети се насочват към жертви в села, учебни заведения и по автомагистрали в търсене на откуп.

Представители на локалното държавно управление в щата Кадуна потвърдиха нападението за похищение в четвъртък, само че не предоставиха числа, защото споделиха, че към момента обясняват какъв брой деца са били отвлечени. Най-малко един човек е бил убит по време на офанзивата, споделиха локални поданици. Сани Абдулахи, преподавател в учебно заведение от окръг Чикун, сподели, че чиновниците са съумели да избягат с доста възпитаници, когато въоръжените мъже, наричани от локалните " бандити ", са нападнали рано в четвъртък, стреляйки във въздуха. Той сподели на локалните управляващи, че 187 възпитаници са били отвлечени от главното прогимназиално учебно заведение дружно с още 100 от началните класове. Трима поданици също споделиха, че сред 200 и 280 деца и учители са били отвлечени.

" Рано сутринта... чухме изстрели от бандити. Преди да се усетим, те бяха събрали децата ", сподели жителят Муса Мохамед пред AФП. „ Молим държавното управление, всички ние се молим, те би трябвало да ни оказват помощ за сигурността. Отвличането на Кадуна и всеобщото похищение преди седмица от лагери за хора, разселени от джихадисти в североизточния щат Борно, илюстрират предизвикването пред Тинубу, който даде обещание да направи Нигерия по-безопасна и да притегли повече задгранични вложения.

„ Получих брифинг от началниците по сигурността за двата случая и съм убеден, че жертвите ще бъдат избавени “, сподели Тинубу в изказване, разпореждащо въоръжените сили да проследят похитителите. " Нищо друго не е задоволително за мен и чакащите фамилиите на тези отвлечени жители. Справедливостта ще бъде уверено раздадена ".

Двете всеобщи отвличания се случиха съвсем 10 години откакто бойците на ислямистката формация „ Боко Харам “ провокираха голям интернационален митинг през април 2014 година, като отвлякоха повече от 250 ученички от Чибок в щата Борно. Някои от тези девойки към момента са в неопределеност. Повече от 100 души бяха оповестени за изчезнали след всеобщото похищение предходната седмица в Борно, само че се появиха спорни сведения за времето и броя на жертвите. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР