Нигер е една от най-богатите на уран държави. Франция купува

...
Нигер е една от най-богатите на уран държави. Франция купува
Коментари Харесай

Защо случващото се в Нигер е важно за България? Креатурите на Кремъл у нас го знаят

Нигер е една от най-богатите на уран страни. Франция купува огромна част (около 18% съгласно Le Monde) от урана за своята атомна промишленост точно от някогашната си колония. Китай също добива нефт и уран от Нигер. Счита се, че страната има една от най-висококачествените уранови руди в Африка и през 2022 година е произвела към 5% от международната продукция на стратегическия запас, съгласно Световната нуклеарна асоциация. 

 

Възможно е превратът в Нигер да раздруса европейската енергетика. Тук можем да търсим и една от вероятните аргументи за ролята на Русия в протичащото се. В миг, в който Европа съвсем напълно се откъсна от зависимостта си от съветски газ, сега фокусът на Кремъл наподобява е върху опита на Европа да диверсифицира и нуклеарната си енергетика. Това удостовери и пред ФрогНюз енергийният специалист Илиян Василев . По думите му това може да се окаже и проблем за България.

 

“Нигер не е най-големият производител. Казахстан е доста по-голям производител. Русия редовно гледа да изтласка и да направи по-уязвима Европа и Запада от нуклеарно гориво. Сега се залага на зависимостта от нуклеарно гориво и суровината за него. Тук приказваме и за България. Имаме контракти с Фраматом, а суровината се взема и от Казахстан, и от Нигер. Ако Русия желае да затрудни опцията да диверсифицираме нуклеарното си гориво, ще сътвори проблеми на тези, от които ще го внасяме ”, уточни Василев.

 

Ролята на Русия в протичащото се в Нигер не е по никакъв начин за подценяване, а наподобява всичко това ще промени и дневния ред на проруската агитация у нас. Докато рецесията продължава, а сваленият президент Базум е изправен пред правосъден развой по обвинявания в държавна измяна, пропагандата интензивно работи. Според подправени вести, които циркулират в обществените мрежи у нас от симпатизанти на “Възраждане ” - информация, която не дава отговор по никакъв метод на истината. 

 

В момента точно Костадин Костадинов от “Възраждане ” приказва за лицемерието на псевдодемократите, които назовава фашисти и пита за какво никой не е поставил на профила си във Фейсбук нигерското флагче (какъвто бе казусът при началото на войната в Украйна), нито един не е призовал да се осъди експанзията на Франция (такава експанзия няма), нито един не е застанал зад самостоятелен Нигер (насилственият прелом в страната по никакъв метод не може да приказва за самостоятелност на Нигер).

 

Хунтата в Нигер упреква Франция за дестабилизацията и изиска помощ от не кого да е, а от частната войска “Вагнер ”. Проруската агитация обаче интензивно се пробва да наложи тезата, че Франция се готви за война и желае да употребява мощ в Нигер. Беше обявено, че Франция има намерение да извърши военно навлизане в Нигер дружно със страните от организацията ECOWAS - Икономическа общественост на западноафриканските страни.

 

“Това, което може да се чака от съветските креатури у нас е предстоящо. В момента има лека дезинформационна акция, която доближава до България спорадично, не редовно. Очаквано е да има спор по линията Русия - Франция, тъй като Москва прави много усилена работа в Африка в последно време. Предполагам, че това е опит за замяна на властови запаси там, които са по-скоро прозападни. Може би се пробват да пробият по някакъв метод властово. Очаквана е реакцията от родните креатури - те ще защитят по всевъзможен метод това, което Русия постанова като разказ и външна политика ”, разяснява на собствен ред пред ФрогНюз специалистът Валентин Вълканов, социолог, учител в Нов български университет, член на екипа във ФХСИ.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР