Асен Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика

...
Ние вече не може да разчитаме на Газпром“. Те се
Коментари Харесай

Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се доказаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент от друга. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Обща стратегия за Европа за природен газ има, за нашия регион тя се прави в София и до 15 май трябва да има първи резултати за това как най-оптимално да се използва газопреносната мрежа, каза Василев, след като през изминалата седмица в София се проведе форум с участието на енергийните министри от Балканите.

От думите му стана ясно, че се работи да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра.

В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра.

Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още Василев.

Относно руския петрол, Василев заяви: Нашият интерес е, ако има дерогация, ние да сме в дерогациите. Преговорите в момента, доколкото знам, не са приключили успешно. Те ще продължат другата седмица.

От самото начало позицията на България е абсолютно ясна - ако има отлагане на влизането на сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане, каза вицепремиерът и потвърди, че при отказ от страна на ЕС, България няма да подкрепи санкциите.

Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който два от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент, каза Асен Василев и посочи, че технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Според Василев войната ще продължи поне 4 – 5 години.

В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимално, заяви още Василев.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, защото и Украйна и Русия са износители на световния пазар и производители на жито, на зърно. Логистиката, особено Черноморската, ще стане много по-скъпа, обясни Василев и каза, че тези фактори не могат да бъдат подминати. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР