Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното

...
Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Предоставяме на Украйна годни боеприпаси, които са към края на своя ресурс

„ Ние към този момент даваме боеприпаси. Даваме и след решението на Народното събрание от 9 декември и Министерския съвет даде един транш. Сега предоставяме втори транш. Ние предоставяме муниции, които са към края на своя запас, само че са в годно положение. Те са отвън нормативите за поддържане на ресурси и обезпечаване на подготовката на армията “.

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ министърът на защитата Тодор Тагарев.

„ След като тези претенции се дават от президента, те са високи и значими цели. Ще ги разгледаме деликатно, ще преценим нашите благоприятни условия и действайки в съответния със закона, ще вземем решения, в случай че имаме опция да посрещнем тези претенции “, добави министърът на защитата.

Комисията по защита се събра изключително в Народното събрание още рано сутринта

„ Предоставяме муниции над изискваните по нормативи за военно време и оставяме муниции, които ще ни разрешат да водим естествена образователна бойна подготовка “, уточни Тагарев.

По-рано Европейска комисия приветства политическото съглашение, реализирано сред Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз по отношение на Регламента за поддръжка на производството на муниции с бюджет от 500 милиона евро.

По този метод може да се обезпечат доставките за Украйна, както и да се възстановят запасите на страните членки

„ Наши предприятия ще могат да създават муниции по стандартите на НАТО. Затова е значимо да влезем в тази самодейност, тъй като ни дава благоприятни условия за вложения в отбранителната ни промишленост. Парите са от фонд на Европейски Съюз “, добави той и посочи, че България е един най-големите производители на муниции в Европа.

„ Поставяме въпроса дали има благоприятни условия за такъв  " Триъгълни покупко-продажби ". Въпросът към този момент не се повдига в НАТО. Някои страни преди месеци дадоха свои платформи на Украйна и получават назад финансиране. Ние към момента имаме опция по втори вид да дават помощ. Наши съдружници дават финансови обезщетения, ако дадем помощ на Украйна основни платформи – самолети, ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника. Това направиха няколко страни и главно от немските хранилища. Не на нова техника, само че техника, която е в годно положение. Няколко наши съдружници получиха или машини за пехотата или танкове „ Леопард “, разяснява министърът на защитата.

„ Не дай боже да бъдете на моето място. Ако не ви оказват помощ с оръжие, какво ще вършиме тогава? Ще кажете: „ Путин, взимай български територии? ”, сподели още той

„ Към нашите самолети няма интерес към този момент. Има интерес към елементи или самолети, които да се употребяват за елементи. Фокусът е за ускоряването на действието на обединението Ф-16. Украйна ще получи изтребители Ф-16 от Дания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Норвегия, които минават към по-новото потомство изтребители “, изясни Тагарев.

Към момента не се дискутира разновидността за даване на танкове, само че е допустимо в бъдеще тематиката да се повдигне. Подлежи на полемика и Противовъздушна отбрана системите, само че следва разбор.

„ В момента главно даваме муниции. Анализът ще покаже какво друго можем да дадем. Това е сложен развой и може да отнеме месеци “, сподели още Тагарев.

Това няма да промени моето държание, сподели военният министър

„ Когато предния постоянен кабинет говореше, че един патрон няма да дадем на Украйна, имаше интервенция на доста медиатори. Сега нашите предприятия ще работят непосредствено с компаниите, с които работи Украйна. Когато съюзно държавно управление каже – това е компанията, с която работим, работим с нея. Има доста фирмички, които обикалят и търсят благоприятни условия. Това не е и в полза на Украйна, тъй като цената се подвига. Вакуум не съществува. Когато политиката беше, че не изнасяме за Украйна, той се запълни от искащи да вземат участие в тези поръчки. Някои хора са създали пари от своята функционалност “.

„ Имало е случаи на филантропична помощ, която е беззвездна. За военната помощ сме обезщетени, най-малко отчасти. Европейските фондове се основават с вноски на всички страни членки. Ние даваме под половин %. Сумата от България е дребна. Когато извадим от складовете годно, само че на години въоръжение и муниции, получаваме отплата към 55% “.

„ Цяла Европа се е обединила към това да помогне на Украйна, разбирайки стратегическия резултат от това украинските сили да съумеят да освободят цялата си територия и да изтласкат окупатора и да вървим към по-траен мир. Негативният сюжет е Русия да овладее територии и да завоюва от нападателната си политика и след дребна отмора да продължи с нападателните си планове. Приключване „ по някакъв метод “ не е в нас интерес. В наш интерес е Русия да бъде изтласкана. Ние би трябвало да се върнем към интернационалния правов ред “, акцентира министърът на защитата.

Тагарев посочи, че е консултирал Министерството на защитата на Украйна, както и Монголия, Аржентина и Чили.

„ Путин по този начин се подреди с това влизане. И преди войната съм давал такива изявленията. Ако Путин си разреши огромна експанзия против Украйна, Афганистан ще им се стори като разходка за гъби. Там изгубиха към 15 хиляди души, а в Украйна, съгласно калкулации, над 100 хиляди Мотивацията в Украйна е на високо ниво и нямат подозрение, че ще освободят своите територии. Само това е методът да има непоклатимост в Източна Европа. Ако Русия реализира своите цели, ще тръгнат отначало “, акцентира министърът на защитата.

„ Български доброволци има и в този момент. Няколко хиляди се бият в Украйна “, изясни Тагарев и уточни, че България няма да изпраща военнослужещи в Украйна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР