Ние трябва да заявим категорично, че общото между България и

...
Ние трябва да заявим категорично, че общото между България и
Коментари Харесай

Първанов: Илинденско-Преображенското въстание е българско

Ние би трябвало да заявим изрично, че общото сред България и Македония е в единното национално съмосъзнание на популацията по територията на сегашните две страни. Говоря за българското национално съзнание. Единни са националните цели и задания от средновековието, през възраждането. Не споделям през времето, когато сме били в Османската империя. Говоря за възраждането, когато сме имали единни битки, а не просто цели и задания, в това число и към Илинденско-Преображенското въстание.

Това зави по време на конференция създателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „ Ето за това Илинденско-Преображенското въстание е българско. Защото преобладаващата част от популацията, участниците, въстаниците, а освен основателите, уредниците и ръководителите, всички те имат българско съзнание. Тази теза обаче не трябва да се пояснява, като опит да внушим нещо на актуалните поданици на Битолско, Крушевско или Скопие. Да се самоопределят както си желаят. Ние би трябвало да приемем тяхната различност “, уточни той.

По думите му в този момент една от главните задания пред държавното управление ни е да отбрани националния интерес на България, запазвайки и развивайки положителните връзки с Македония въз основата на цялостна изясненост по понятието „ обща история “. „ Много значимо е от тук нататък да убедим нашите най-близки другари от Македония в историческата истина и това може да стартира с едно мнение, което не търпи отсрочване, на упоменатата Интердисциплинарна комисия, която да подаде експертната си визия и надлежно на държавно или парламентарно равнище тя да бъде одобрена и по този метод да затворим опцията за политиците да спекулират “.

„ Първата стъпка е да приемем общо схващане по тематиката за единната ни история. Българското държавно управление би трябвало да влезе в разговор с македонските си сътрудници, въз основата на създадена експертна позиция от Българска академия на науките и Интердисциплинарната комисия и да реализира това схващане, че Илинденско-Преображенското въстание, всички събития от интервала на възраждането и първите десетилетия от 20 в., са български по своя темперамент, че македонската страна израства такава от българската нация, от българското казано най-общо. Ако това не стане ще водим всяка година по няколко разногласието, които могат да затлачат още веднъж връзките сред България и Македония, без значение, че го има контракта “, съобщи Първанов. По думите му към година след подписването на въпросния контракт още веднъж пораждат конфликтни точки сред двете страни, а македонизма, за който се говореше, че към този момент е изкоренен в действителност продължава да съществува.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР