Ние сме вече в ключов цайтнот относно машините за гласуването

...
Ние сме вече в ключов цайтнот относно машините за гласуването
Коментари Харесай

ЦИК: В цайтнот сме за машините за чужбина

Ние сме към този момент в основен цайтнот по отношение на машините за гласуването в чужбина, предизвести в изявление за Стефан Манов, член на Обществения съвет към  Централната изборна комисия. Машините за чужбина още не са програмирани, съобщи Манов.
„ Аз не чух ЦИК да се похвали, че те са подготвени и чакат на склад. “

„ Почти нищо не върви по проект. Тези избори са едно голямо предизвикателство. ЦИК започва с летящ старт с необикновено натоварване “, разяснява Стефан Манов.

Според него в първите седмици на своя мандат Централната изборна комисия е позволила „ няколко крупни неточности “, а забавянето по думите му към днешна дата е три седмици.

Стефан Манов не е склонен, че осведомителната и разяснителна акция е проведена оптимално.

„ Тя е неприятно проведена. 100 машини за страната са 3 приблизително на изборен регион. Това няма да разреши в границите на десетина дни хората да пипнат и видят една машина. “

Още на 13 май Общественият съвет на ЦИК е изпратил своите рекомендации за образуване на разяснителна акция, посочи Манов.

„ Какво приложение за мобилен телефон или симулатор на уеб страницата на ЦИК ще помогне на хора, които ги е боязън да си получават пенсията посредством банкомат и вървят и се редят на големи опашки в Covid обстановка по пощите? “

Според Манов е трябвало точно в пощите да бъдат сложени демонстрационни машини.

„ ЦИК и РИК не са профилирани в рекламния отрасъл. Трябваше да бъде наета профилирана компания, която да извърши същинска рекламна акция, както се популяризира нов артикул на пазара. “

За една численост машинното гласоподаване щеше да катастрофира, разяснява Стефан Манов в предаването „ Неделя 150 “.

По думите му  търговският спор сред ЦИК и „ Сиела “, който се развихри в медиите, „ не прави чест и на двете страни “. Представител на компанията е бил на среща с новия състав на ЦИК още на 13 май, остават неясноти за какво не са се разбрали тогава и за какво публичната поръчка е била оповестена чак на 4 юни, посочи Манов.

Стефан Манов насочи и друга рецензия към ЦИК – че при започване на своя мандат е излязла с неверни послания за регистрация по сегашен адрес поради гласуването на 11 юли, като още тогава е било ясно, че това е нонсенс.

Относно злоупотребите с изборните гласове Манов означи, че достъпът до наблюдаване върху изборния развой непропорционално е бил стеснен и редуциран единствено до компютърни експерти.

Цайтнот (от немски: Zeit – „ време “, Not – „ нужда “) е термин от шахмата, игран за време, с който значи обстановка, когато играчът има малко и незадоволително време да приключи ходовете си. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР