Ние сме в развитата четвърта вълна на пандемията. Вие виждате,

...
Ние сме в развитата четвърта вълна на пандемията. Вие виждате,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Преболедувалите COVID-19 също да се ваксинират

 " Ние сме в развитата четвърта вълна на пандемията. Вие виждате, през днешния ден имаме 2090 инфектирани, имаме 109 умряли. Това са числа, които мен надълбоко ме смущават. Особено броя на умрелите. Това е доста сериозен проблем, който демонстрира, че са ни неефективни ограниченията на цялото общество - става въпрос за всички нас ", сподели акад. Богдан Петрунов, един от водещите експерти в региона на имунологията и алергологията в България и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, в " Още от деня “ на Българска национална телевизия.

У нас броят на имунизираните хора е към 16%. Липсва статистика на броя преболедували вкъщи.

Според акад. Петрунов е нужно строго съблюдаване на ограниченията.

" Ако ние не ги съблюдаваме, те нямат никакъв смисъл ", сподели той. " Ние би трябвало да разберем, че в сегашния миг нищо друго не може да ни избави с изключение на всеобща имунизация ", добави акад. Петрунов.

По негови думи, данни от изследвания, извършени в Съединени американски щати, изрично демонстрират, че 99 на 100 от умрелите от COVID-19 не са ваксинирани. Подобни данни сочат и изследвания, извършени в Европа - 98.5% от умрелите не са ваксинирани, добави още той.

Акад. Петрунов сподели още, че му е мъчно да си изясни за какво българите отхвърлят да се имунизират. Според него българите одобряват доста неща с съмнение и изключително, щом нещо е гратис, това значи, че не е хубаво.

" За мен това е характерна линия на нашата народопсихология - да не имаме вяра на тези, които са над нас, да не имаме вяра на ръководещите ни ", сподели той.

Акад. Петрунов сподели още, че броят на инфектираните пораства из целия свят, само че броят на болните и умрелите понижава. С 10-12% се усилва броя на инфектираните.

" Това демонстрира, че има резултати от имунизацията и спазването на ограниченията, които се ползват ", сподели той.

Акад. Петрунов разяснява още, че за него е неуместно негови сътрудници да приказват срещу имунизациите. Според него те нямат никакви научни причини.

" Мои сътрудници, хора, и то неслучайни, с положително здравно обучение, излизат и приказват срещу имунизациите. За мен това е неуместно ", сподели той.

Според него антибиотиците и имунизациите са избавили човечеството.

" Без тях човечеството щеше да бъде на половина във типа си ", разяснява той.

Акад. Петрунов съобщи, че имунизациите не са рискови и не водят до генетично увреждане на човешкия организъм.

Той разяснява още, че след имунизиране имунитетът е доста по-активен и ефикасен и това към този момент е потвърдено.

" Имунитетът след преболедуване не е толкоз деен, не е толкоз характерен както имунизационния. Имунитетът, който се основава от имунизацията, е високо характерен ", сподели акад. Петрунов.

Академикът поучава преболедувалите COVID-19 също да се имунизират. Според него имунизацията е наложителна и при тези, които са боледували от вируса.

Той счита още, че в България е нужно да се организира дейна акция за имунизация.

" Пазейки себе си и имунизирайки се, аз вардя и другите. Дълбоко съм уверен, че би трябвало да се имунизираме и призовавам хората да се ваксинират ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР