Ние сме в една извънредна ситуация, която никой не е

...
Ние сме в една извънредна ситуация, която никой не е
Коментари Харесай

Доц. Васил Каракостов: Онкоболни пациенти имат право да получат адекватна помощ

Ние сме в една изключителна обстановка, която никой не е очаквал и с която не може да се оправи. В света се счита, че 14 на 100 000 население имат неподходящия късмет да се разболеят от мозъчни тумори на година. Въпреки обстановката, на никое място не са спрени интервенциите на онкоболни пациенти. Те имат право да получат съответна помощ. Това съобщи началникът на Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доцент Васил Каракостов в предаването „ Плюс-минус “ по Нова телевизия.

Нови случаи на инфектирани с COVID-19 у нас. Расте обаче броят на оздравелите

„ Доста мъчно е сега да се отделят профилираните отделения в лечебните заведения за пациенти с ковид. Обикновено лекуването на онкоболните е един развой. Затова преди 3-4 години Министерство на здравеопазването набеляза своите стратегически ограничения за лекуването на тази група пациенти. Те имат проблеми с имунната си система и са рискова група. Смята се, че избрани вируси предизвикват тумори при някои от тях “, разяснява лекарят.

По думите му, актуалната образна диагностика е изключителна добра.

„ Повече от 90% ЯМР може да дефинира дали туморът е незлокачествен или недоброкачествен. Когато един израстък има ясни граници и в избран интервал от време не е трансформирал размера си или това по какъв начин реагира околната тъкан, дава изясненост какъв е. Туморите, които се считат за по-агресивни порастват по-бързо, за по-малко от 20 дни изменящи типа си. Те се третират по един метод от други, които не се трансформират “, изясни доцент Каракостов.

„ Повечето от дамите употребяват еднакъв гинеколог. При постоянното вървене на прегледи и правенето на цитонамазки, пациентките могат се диагностицират в точния момент. В изключителна обстановка сме. Вероятността пациент да се болести, отивайки при лекаря си, е действителна. Целият свят се пробва да пребори болестта. Трябва да се доверим на лекарите си “, сподели още лекарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР