Ние сме такова племе – склонни да се движим след

...
Ние сме такова племе – склонни да се движим след
Коментари Харесай

Проф. Милена Стефанова: Битката на олигарсите се премести на терена на прокуратурата

" Ние сме такова племе – склонни да се движим след водач. При отсъствието на водачи не можем да разберем, че подобен вид конституционна смяна, каквато се планува, може да се случи единствено в спокойна политическа среда и обстановка, след дълготрайно разискване. Ние нямаме такава обстановка. Това са едни прелестни приказки, без да се подхващат никакви действителни дейности ", разяснява проф. Милена Стефанова в предаването " Хоризонт до обед ".

Изведнъж се оказа, че огромната цел е конституционна промяна, само че преди този момент има дребни стъпчици – да вземем за пример да се изберат новите членове на Висш съдебен съвет, Конституционният съд работи в понижен състав, добави тя.

 

Мария Габриел няма да успее да получи поддръжка в Народното събрание. Единствената обстановка това да стане е да падне кворумът в пленарната зала, изрече мнение тя и добави, че първата политическа мощ е длъжна да показа кабинет.

Вторите нямат причини, в случай, че не желаят да поддържат първия мандат, да притискат ГЕРБ за втория, безапелационна е проф. Милена Стефанова. По думите ѝ " въпреки всичко има някакви правила в политиката ", а " екзотиките могат краткотрайно да успокоят топката ".

Все по-трудно ще се " навиват " хора да стават служебни министри, след всеки нов неуспех на Народното събрание, предвижда политологът.

" Това е положението на нещата и то ще би трябвало да се изтърпи. Важно е болшинството в Народното събрание, което поддържа самодейностите на едно постоянно държавно управление, а това към този момент е коалиция. "

Относно тезата, че локалните избори са залог и желанието на ПП-ДБ да се запази за локалния избор поради две-три огромни общини, Стефанова посочи:

" Всички останали 262 общини… Много е тъпо, в случай че това в действителност е залогът. Вярно е, че като спечелиш в огромните общини, удовлетворяваш огромна част от своите гласоподаватели, тъй като те са съсредоточени най-вече в огромните общини. Навсякъде другаде в страната хората също имат потребност от умерено и устойчиво ръководство. Трябва да минат най-малко 2-3 цикъла на локални избори, с цел да може вероятно да се случи тяхната фантазия ГЕРБ да бъде изчегъртан и от локалната власт. По-бавно се случват нещата на локално ниво, в сравнение с евентуално се желае на водачите на Политическа партия и Демократична България. Не ми се желае да си мисля, че те по този начин си мислят. Това би било доста наивно. "

Партиите на смяната ще претърпят загуба от това, че ще има избори през лятото и това ще окаже въздействие върху регистрираната наклонност за спад в поддръжката за тях, означи проф. Стефанова. За увеличаващата се поддръжка за " Възраждане " тя акцентира:

" В идващото Народно заседание си я представяме втора политическа мощ. Провеждаме референдум за еврозоната, надлежно той от интернационалните сътрудници може да се разчете даже като референдум, че ще напущаме Европейския съюз, а ние без Европейски Съюз сме починали изцяло. "

Според нея обаче парламентарният модел не е аварирал, а в рецесия е партийната система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР