Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане

...
Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане
Коментари Харесай

Гечев: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара

Ние сме солидарни с Украйна, само че се основава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, тъй като вместо коридори за експорт нашите страни се трансформират в хранилища. Това съобщи министърът на земеделието по време на среща със своите сътрудници от Полша, Румъния, Унгария и Чехия, по време на интернационалното ревю „ Зелена седмица-Берлин 2023 ”. „ Още преди три месеца предизвестих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще коства скъпо на страните от нашия район ”, добави още българският министър.

Ситуацията в страните покрай границата с Украйна, демонстрира, че се случват неща, които изкривяват пазара и освен при слънчогледа. „ 15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари.

В момента в България има към 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 година бе близо 6,5 млн. тона ” уточни министър Гечев. Той осведоми още, че поради близостта на Черно море до войната на процедура се заобикаля морският превоз. В тази връзка е належащо да се търсят други транспортни коридори включително използването на жп връзките. „ Освен директната помощ за Украйна би трябвало да мислим по какъв начин да контролираме тези процеси ”, означи българският министър.

„ Необходима е европейска взаимност и за нашите страни, тъй като конкурентоспособността е нарушена. Все отново продукцията, която влиза от трети страни, не се създава по същите екологични стандарти, както създаденото в Европейския съюз ”, беше безапелационен Гечев пред своите сътрудници.

Всички присъстващи на срещата се сплотиха към мнението, че в случай че не се вземат ограничения, обстановката ще продължи и тази година. Министрите се договориха тематиката да бъде сложена по време на идващото съвещание на Съвета на министрите на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР