Ние сме служебен кабинет на действието и ускорението – успяхме

...
Ние сме служебен кабинет на действието и ускорението – успяхме
Коментари Харесай

Министър Пулев: Над 35 хил. фирми са подкрепени от Министерството на иновациите с над 3 млрд. лв. във връзка с кризите

Ние сме длъжностен кабинет на действието и ускорението – успяхме оттатък алените линии да подкрепим българските дребни и междинни компании, посочи Пулев

В рамките на изтичащата Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020г. (ОПИК) за COVID-мерки за българския бизнес, Министерството на нововъведенията и растежа е осигурило оборотен капитал от близо 660 млн. лева Общо са оповестени 19 процедури за безплатна финансова помощ, 22 процедури за непосредствено финансиране и 10 бюджети линии, като са подписани над 35 хиляди контракта с  български дребни и междинни компании за 3,24 милиарда лева

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев при откриването на бизнес-форум в границите на българското председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), отдаден на бъдещето на дребните и междинни предприятия в района на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

„ Ние сме длъжностен кабинет на действието и ускорението – успяхме оттатък алените линии да подкрепим българските предприятия “, посочи Пулев и добави че след взаимна работа с вицепремиера Пеканов и други отраслови министри кабинетът съумя да обезпечи над 14 милиарда лева европейски средства по 7 стратегии. Отделно от това единствено до края на годината МИР ще даде на българския бизнес и научни центрове 600 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност, уточни той.

Пулев акцентира, че в изискванията на Covid-пандемия, бежанска и енергийна рецесии страната посредством запас на Министерството на нововъведенията и растежа е подкрепила доста бизнеса. За построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България от МИР са отпуснати безплатни средства (по линия на ОПИК) в размер на 76.2 млн. лева „ Изграждането на интерконектора с Гърция е поръчител за газовата самостоятелност на страната и района “, уточни той. Пулев добави още, че са предоставени 72 млн. лв. за приютяването на украинските бежанци, още веднъж през ОПИК. Със сумата са платени на родните хотелиери над един милион нощувки. „ По този метод България оказа помощ на над 93000 украински бежанци – деца, дами и фамилии “, сподели още министърът.

Той уточни, че МИР следва да разгласи кандидатстването и по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ за 3 милиарда лева, чието утвърждение стана факт на 3 октомври, а скоро се чака утвърждението от Европейска комисия и на новата за България научна стратегия за над 2 милиарда лева, посредством която ще се предизвиква внедряването в производството и бизнеса на научни разработки и нововъведения.

Във Форума през днешния ден присъединяване взеха министърът на външните работи Николай Милков, министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, генералният секретар на ЦЕИ Роберто Антониони, както и представители на повече от 250 дребни и междинни компании и бизнес-организации от района.

Събитието бе проведено от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия към Министерството на нововъведенията и растежа в партньорство с Министерството на външните работи на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР