“Ние сме перманентно в предизборна кампания от цяла година. Не

...
“Ние сме перманентно в предизборна кампания от цяла година. Не
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Политици саботират разкриването на COVID зони. Цената на изборите не си струва това, което се опитват тези хора

“Ние сме непрестанно в предизборна акция от цяла година. Не желая да го нарека протест, само че е явно, че има предписание към кметове на общини да се въздържат и да не позволен общински ДКЦ-та да подписват контракти за откриване на Коронавирус зони, което в тази обстановка е извънредно грозно. Цената на изборите не си коства това, което се пробват тези хора. Аудиторията ще се сети кои са тези кметове. Загубата е, че това е опция да се лекуват заболели и да се противодейства по-ефективно на рецесията. Нанася се удар върху борбата с заболяването и върху самите хора”, уточни Кацаров в ефира на Българската национална телевизия.

По думите му не буксува концепцията за предписването на безвъзмездни медикаменти в Коронавирус зоните.

“Разкриването на такава зона дава в допълнение финансиране на самите центрове, финансираме и закупуването на инсталация за тях за до 50 000 лева Знаем в какво окаяно положение са множеството от общинските ДКЦ-та. Дори да не сключат всеобщо контракти, това няма да е от изгода, само че няма и да навреди на борбата с Коронавирус, тъй като до неотдавна такива центрове нямаше. Здравнонеосигурените хора ще си платят тези медикаменти. Те са за обезпечените. Ако не плащаш предварителни, какво съображение имаш да искаш безвъзмездни медикаменти. Неосигурен пациент ще получи диагностика в Коронавирус зоните без да заплаща за нея, в това число прегледи, проучвания и рентгенови фотоси, само че няма да получи безвъзмездни медикаменти “, сподели още министърът.

По-рано в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова уточни, че това би бил един от проблемите с предписването на безвъзмездни медикаменти.

Служебният здравен министър разяснява и налагането на противоепидемичните ограничения. По думите на Кацаров нужно е в процеса да вземат участие всички.

“И най-хубавият надзор няма да е сполучлив, в случай че хората отхвърлят да вземат участие. Трябва да има общо схващане. Колкото по-стриктно съблюдаваме рестриктивните мерки, толкоз по-бързо ще излезем от тази обстановка и ще бъде по-кратно времето, в което ще бъдат наложени. Ние не вършим това за наслаждение. Всички рецензии идват към нас. Направихме го, тъй като лечебните заведения и интензивните отделения започнаха да се пълнят. Няма да разреша да се стигне до тази обстановка, в която бяхме предходната година, когато обикаляха коли за спешна помощ да търсят болнично легло или хора да умират пред входа на лечебните заведения. Затова е належащо да се съблюдават ограниченията. Най-доброто лекарство е имунизацията “, уточни той.

Здравният министър съобщи, че обстановката е напрегната, само че място за суматоха няма. Налични са нужните медикаменти, има и свободни кревати. Организацията в страната е добра.

По думите му са ясни разпоредбите, по които би трябвало да протече изборният развой на 14 ноември и не вижда драма с протичането му.

“Не считам, че ще се с тъмночервената зона тогава “, добави той.

По отношение на концепцията за наложителна имунизация служебният здравен министър не изключи да стартира разискването на ограничения за повишение сигурността на дефинира групи хора, които работят на сериозни места - да вземем за пример в домовете за възрастни. Това не значи наложителна имунизация. Такива ограничения могат да включат наложително тестване или документ, доказващ преболедуване.

“Дори единствено хората над 60 години да се имунизират всеобщо, аз съм подготвен да анулира всички мерки”, разяснява още служебният здравен министър.

" Има задоволително ваксини за всички. Цялата организация за слагането на ваксини е основана, остава да се убедят хората, че би трябвало да го създадат. Призовавам всички да се имунизират. Числата демонстрират, че над 95-96% от хората в лечебните заведения са неимунизирани. 96-97% от умрелите в страната са неимунизирани. Ако съпоставим България с Израел и други страни с висок % на имунизирано население, в България умират 20 до 50 души дневно, а в Изреал има един - двама седмично. Ваксината ни защищава да не боледуваме тежко и да не умрем. Абсурдни клюки е популяризират какви тежки увреждания са породени след ваксина и какъв брой хора са умрели. Това не дава отговор на истината. Случаите на тежки затруднения са изключителна необичайност. Тези ваксини са от медикаментите с минимум затруднения и странични резултати ", съобщи той.

“Трябва да заложим на живота си. Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш. Много хора имат умряли в фамилиите си от Коронавирус. Това не е ли задоволителна причина да се ваксинираш? “, разяснява Кацаров

Кацаров даде обещание да направи всичко допустимо присъственото образование да остане до края на образователната година.

“Аз няма да позволи преди да бъдат затворени кръчмите, да се затворят учебните заведения. Знам, че учебните заведения са риск, само че загубите от неприсъственото образование се оказват непропорционално високи. Това зависи от всички нас. Ако съблюдаваме прецизно ограниченията и се имунизираме всеобщо, присъственото образование ще си остане през цялата година за всички деца “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР