Ние сме лекари и който е дошъл с искане за

...
Ние сме лекари и който е дошъл с искане за
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Призовавам хората да ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар

Ние сме лекари и който е пристигнал с искане за профилактичен обзор, му е изработен. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

Думите му бяха във връзка повторното покачване на концепцията за санкция на пациентите, които в границите на календарната година не са посетили своя персонален доктор. Въпреки че въпросната санкция е записана в Закона за здравето, в реалност тя не се постанова.

Той уточни, че за медиците е било доста значимо, че проучванията и консултациите, които се вършат съгласно този профилактичен обзор, са отвън регулаторен стандарт.

Обмислят се наказания за непровеждане на профилактични прегледи

Брънзалов акцентира, че на никое място по света лекарите не постановат санкции, а подават информация към институциите. Оттам нататък посредством националната здравна осведомителна система всяка институция може да си направи съответните разбори.

Той прикани хората да отидат на профилактичен обзор при персоналния си доктор и уточни, че в тези прегледи са включени доста значими проучвания и съвещания, скринингови стратегии, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развиването на най-важните и обществено значими хронични болести, които водят до гибел и се откриват в доста ранен етап.

Медикът е на мнение, че системата за профилактика може да проработи единствено посредством известяван на обществото. По негови думи наложителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при персоналния доктор.

Брънзалов уточни, че преди пандемията постоянно е задължавал чиновниците си да търсят пациентите за профилактични прегледи и счита, че и останалите персонални лекари би трябвало да го вършат.

Той смята, че с цел да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, би трябвало най-много страната да се заеме посредством закона за здравето и да приложи съответните ограничения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР