Ние сме лекари и който е дошъл с искане за

...
Ние сме лекари и който е дошъл с искане за
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Лекарите никъде по света не налагат глоби

„ Ние сме лекари и който е пристигнал с искане за профилактичен обзор, му е изработен. Изследванията и консултациите, които се вършат за профилактичните прегледи по Наредба 8, са отвън регулативните стандарти. Така че тука мантрата „ талони няма “ не съществува “. Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов във връзка данните, че към 2 милиона българи не вървят на профилактични прегледи.

По отношение на концепцията да бъдат налагани санкции на пациентите, които в границите на календарната година не са посетили своя персонален доктор, той съобщи, че лекарите на никое място по света не постановат санкции, а подават информация към институциите кой е минал. Оттам нататък посредством НЗИС всяка институция може да си направи съответните разбори, означи той.

Д-р Брънзалов още веднъж прикани хората да отидат на профилактичен обзор при персоналния си доктор. „ В тези прегледи са включени доста значими проучвания и съвещания, скринингови стратегии, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развиването на най-важните и обществено значими хронични болести, които водят и до гибел и се хващат в доста ранен етап “, сподели той и напомни, че в профилактичния обзор влизат скрининги, които не се покриват на всички места в Европа, като обзор за рак на простата и мамография – след 50-годишна възраст на всеки 2 години.

Според него системата за профилактика и предварителна защита може да проработи единствено посредством известяван на обществото, че това е доста значимо. „ За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, би трябвало най-много страната да се ангажира посредством Закона за здравето и да приложи съответните ограничения “, сподели той.

Д-р Брънзалов показа, че преди пандемията постоянно е задължавал чиновниците си интензивно да търсят пациентите за профилактични прегледи, само че акцентира, че това е негово персонално решение и другите персонални лекари не са задължени да го вършат.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР