Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава

...
Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава
Коментари Харесай

Борисов: Не предлагайте още 50% изплащане на болничните, да видим дали ще се справим с контрол


Ние сме извънредно обществена страна и всяка рестриктивна мярка основава проблем. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Премиерът разяснява предлагането на кабинета първите три болничен да се изплащат на 50%, а не както в този момент на 70%.[/i]

Знаете като пристигна петък какъв брой болнични се издават и айде в Гърция на отмора. Ама всички данъкоплатци заплащат за това, подлага на критика Бойко Борисов. Той предложи да се сътвори експертна лекарска комисия, която да ревизира болничните листове, с цел да не страдат тези, които действително боледуват. Премиерът изясни още, че са разпоредени инспекции по компании.

Премиерът изясни, че след края на постоянното съвещание на Министерски съвет той дружно със здравния, финансовия и вътрешния министър, ще проведат още едно съвещание.

„ Става въпрос за над половин милиард вреди. В същото време имаме сигнали и митинги на компании, които желаят да закриват фабрики, да вземем за пример Ихтиман, тъй като един лекар дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една компания има 105 000 дни болнични, изплатени от страната ”, съобщи Борисов.

„ В същото време ние сме извънредно обществена страна и всяка такава рестриктивна мярка основава проблем. Затова ще създадем финален опит - дали с надзор на контрола - да създадем профилирана лекарска комисия, които да отиват и да ревизират болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, с цел да не пострадат, пък действително тези хора, които са заболели поради тези, които мамят ”, уточни министър председателят.

„ Знаете като пристигна петък какъв брой болнични се издават и айде в Гърция на отмора. Но всички данъкоплатци заплащат за това. Разпоредили сме инспекции по всичките тези компании. Предлагам министерството да не ползва тази мярка до момента в който не се опитаме месец, два, дали ще се оправим ”, съобщи Борисов, като не посочи за коя мярка става въпрос.

„ Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се нараснали болничните и в пъти повече пари за опазване на здравето са дадени. В същото време лечебните заведения, над половин милиард задължения, тоест изхарчени пари ”, посочи министър-председателят.

Той изясни, че има предложение от опозицията да се изплатят тези задължения, само че, съгласно Борисов след 2 години те още веднъж щели да станат 500 млн. „ И всички споделят, че няма смяна в опазването на здравето. 4,5 милиарда не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 милиарда Извинявайте, но това са големи пари. В Полша за подправен болничен лишават правата на лекаря, повече не може да е доктор. Но за това през днешния ден ще продължим по тази тематика “, съобщи Борисов.

„ Още един път ще се пробваме с цялата мощ на страната дали може да се оправим, в случай че не тогава ще отидем на такива ограничения. Това би трябвало да е просвета на всички, всеки лекар като се подписва да знае, че ощетява останалите жители. Това е доста мъчно доказуемо, ще кажете за какво полицията не се занимава - тъй като всеки може да изкара, че има кръвно, до момента в който отидат да го ревизират може да му се възстановява кръвното “, счита министър председателят. Просто би трябвало да знаем, че когато се дават подправени болнични се ощетяват всички и най-после сметката става голяма. Спираме до момента в който не забележим дали ще ни проработят ограниченията, добави Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР