Ние ще дадем пари за болницата, но в момента няма

...
Ние ще дадем пари за болницата, но в момента няма
Коментари Харесай

Министър Христо Хинков: Ще дадем пари за ремонт на болница Царица Йоанна - ИСУЛ

" Ние ще дадем пари за болничното заведение, само че сега няма проблем, няма да се сменя и управлението на болничното заведение ", това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето проф., съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред постройката на Министерството на здравеопазването стачкуват представители на фондация „ Даная “ с искане за оставката на управлението на болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и на Клиниката по детска онкохематология.

Протестът е във връзка сигнали на родители отпреди няколко дни за липса на топла вода в Клиниката по детска онкохематология и неприятните битови условия.

" Въпросите за иден ремонт, както и за неналичието на медицински сестри са решавани с управлението на болничното заведение, те са въпрос на финансови решения, които зависят от финансовото министерство и от нашия бюджет и ще се вземат решение настоящо, само че сега няма проблем с топлата вода ", сподели още министър Хинков.

Министър Хинков предложения Ани Стоянова, ръководител на фондация „ Даная “ да взе участие в Обществения съвет, който беше основан поради плана за бъдещата детска болница в кв. „ Горна баня “. По думите му към този момент стартира срутване на постройките, които досега са на територията на терена, на който би трябвало да се построи бъдещото лечебно заведение. Стоянова сподели, че Общественият съвет работи " проформа "

" Винаги има потребност от поправки, изключително настоящи, диалогът е дълъг - ние отидохме краткотрайно в ИСУЛ преди 30 години, тъй като концепцията беше да сме част от бъдещата детска болница ", сподели началникът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов. " Досега са правени два огромни ремонта, ясно е, че сградният фонд е остарял и би трябвало да се поддържа, сподели още той. По думите му няма проблем с топлата вода в клиниката. Това е остаряла постройка, структурата е остаряла и водата би трябвало да се източва, с цел да пристигна топлата вода ", сподели още той.

Проф. Константинов удостовери, че е разговарял с министър Хинков за финансиране на поправки в клиниката, само че по-същественият, по думите му, проблем е неналичието на медицински сестри. " Едва ли ще можем да притеглим медицински сестри ", добави проф. Константинов.

В отговор на въпрос дали трансплантациите на стволови кафези не се вършат заради липса на медицински сестри проф. Константинов сподели, че това е безусловно правилно и че от дълго време болничното заведение е алармирала за този проблем. " Много мъчно и доста постепенно бихме могли да увеличим броя на медицинските сестри, тъй като това са проблеми, наследени от доста време ", добави той. По думите му от десетилетия има дефицит на медицински сестри в цялата страна, а частна онкохематологична клиника за деца няма, тъй като работата е тежка, неблагодарна и непечеливша.

" Нашите деца безотказно се одобряват и лекуват, без значение какви рецесии сме преживявали ", добави проф. Константинов.

На 16 ноември след сигналите на родителите Министерството на здравеопазването направи инспекция в клиниката.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР