Ние се намираме в момент, в който парламентарната република е

...
Ние се намираме в момент, в който парламентарната република е
Коментари Харесай

Христо Иванов за Радев: Имаме необявен квазипрезидентски режим на управление

" Ние се намираме в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент трайно не може да създаде не просто моментни болшинства, а даже скрити болшинства. Защото в този парламент имаше болшинство, което нямаше изключително предпочитание да се покаже, да се легитимира, и по тази причина ние се оказахме отговорни, нали госпожо Атанасова? ", обърна си към ГЕРБ Иванов.

Според него българската парламентарна република е почнала да мутира в " един дремещ, авариен модел, завещан от епохата преди 1991 година, в който Народното събрание беше сезонно законодателно заседание, събираше се за къси сесии, по-късно се разотиваше, а управляваше Държавния съвет. ".

Това, което след това се трансформира в президентство, сподели Христо Иванов.

" Ние би трябвало да подсигуряваме върховенството на правото, с цел да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е най-кратката диагноза за дълбоките аргументи на тази рецесия, в която се намираме ", съобщи още той.

Демократична България влезе в това Народно заседание с няколко доста ясни целта, уточни Иванов. И ги изброи: парламентарно ръководство, което да стъпи на промени, свързани с върховенството на правото, Шенген, еврозоната и войната в Украйна.

" Ние не направихме нужната решителна стъпка във връзка с правосъдната промяна и това ще бъде проблем и по пътя ни към Шенген, и по реализацията на Плана за възобновяване. Оказа се, че ние сме подготвени да пожертваме и еврозоната като приоритет, в името на това положение, в което върховенството на правото не важи за всички, може да бъде изключвано като лампа на нощна масичка ", съобщи Иванов.

Той изясни, че е имало процедурни оправдания за това, само че действителността е, че " когато се опиташ да се скриеш зад избрани процедурни ходове и даже когато възложиш на " Възраждане " да изиграе главната роля на рупор, това проличава кой го прави ".

" Вие имахме болшинства, за какво не излъчихте ръководство и за какво трябваше ние да бъдем посочени като отговорни за неуспеха ви с втория мандат, а за третия мандат се видя, че на тази среща, за която стана дума, има болшинство, което може да излъчи ръководство. Не пожелахме да го извършите, с цел да може по-късно да обвините нас, че ние сме отговорни ", посочи Христо Иванов

Според него поръчките за положителна акция няма да се изпълнят. А всички претенденти на идващите избори би трябвало да си отговорят на въпроса какво би трябвало да се направи по отношение на потребността на страната от постоянно ръководство.

" Демократична България " беше най-цивилизованата, най-конструктивната политическа мощ и ви благодаря за това. Благодаря ви за това, че можахме да се противопоставим на популизма. Благодаря ви, сътрудници, искам ви триумф ", приключи Иванов, обръщайки се към личната си парламентарна група.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР