Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да

...
Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да
Коментари Харесай

Гьоков: Работим върху преизчисляването на пенсиите, за да компенсират инфлацията

Ние работим върху разновидности за преизчисляване на пенсиите , които да компенсират инфлацията . Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред публицисти преди съвещанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, на което би трябвало да бъдат разисквани параметрите в бюджета на държавното публично обезпечаване за тази година.

" Ще предложим няколко разновидността с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от разновидностите да приложи ", изясни министърът. Сред примерните разновидности, които министърът засяга, е този, предлаган от Българска социалистическа партия - за преизчисляване на пенсиите с застрахователен приход за 2019 година или 2020 година По думите на Гьоков различен вид е нарастване на пенсиите с по-голям % по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вид - за увеличение на коефициента за година автентичен застрахователен стаж. Той уточни, че в съдружното съглашение е планувано този коефициент да доближи 1,5.

Министър Гьоков посочи, че в случай че до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за обществено обезпечаване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с планирано нарастване 6,1 на 100, което, по думите му, е извънредно незадоволително за компенсиране на растящите цени . " Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията ", съобщи Гьоков.

Във връзка с днешното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт министърът разясни, че са се постарали в обществената част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на съдружното съглашение. Относно желанието за увеличение на оптималния застрахователен приход и изразените запаси от страна на един от съдружните сътрудници - " ИТН ", министърът разяснява, че няма по какъв начин да се усилва междинната работна заплата в страната, а оптималният застрахователен приход да се задържа.

Относно желанието за увеличението на осигурителния приход за земеделските производители , Гьоков разяснява, че има доста организации, които разясняват, че това е внезапен скок. " Рязкото нарастване от 420 на 710 лева е стресиращо и може би недопустимо на пръв взор за страничните наблюдаващи на процеса, само че неговото повишаване е належащо, най-малкото, с цел да бъдат обезпечени почтени пенсии на хората, които се занимават със земеделие ", сподели Гьоков.

Димитър Манолов, ръководител на КТ " Подкрепа ", който е и ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, сподели, че това е бюджет, който не може да угоди на всички.

Направиха се някакви взаимни отстъпки, направиха се някои спомагателни оферти, които са в вярна посока, разяснява той и уточни нарастването на минималното обезщетение за безработица, нарастването за втората година от майчинството. " Това, което на мен не ми харесва, е, че се раздира връзката сред оптималния застрахователен приход и оптималната пенсия ", разяснява той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, съобщи, че е " скептична " към бюджета и уточни, че ще гласоподава срещу по този начин оферти бюджет на ДОО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР