Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да

...
Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Вежди Рашидов не може да бъде консенсусна личност

„ Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да се откри консенсусна персона. Вежди Рашидов от наша позиция не може да бъде консенсусна персона. Той има много богата и сносно известна биография “. Така съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява избирането на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

„ Има два пътя – на консенсуса, в която да намерим формула да накараме 240 депутата да гласоподават и да няма политическа логичност в този избор. Четирите партии, които избраха господин Рашидов, в един миг се отхвърлиха да търсим този консенсус и решиха, че защото има задоволително гласове, ще се обединят към фигурата на господин Рашидов. И както незабавно видяхме, това стартира да придобива характерностите на нормалното парламентарно болшинство, което не дава 15 минути отмора, макар че беше безусловно ясно, че имат право сътрудниците да я желаят “, разяснява Иванов.

За мен това не е някакъв малък въпрос, а демонстрира по какъв начин кристализира парламентарно болшинство. И от тази позиция Народното събрание можеше да тръгне към консенсус, ние предлагахме формули за това, това беше отказано, образува се или почна да се образува политическо болшинство “, сподели Иванов.

Според него лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още през вчерашния ден е дала индикации, че ще поддържа избор на ръководител на правилото на старшинството.

Самият Иванов не е участвал на последния председателски съвет, когато се е затвърдило решението за номинацията на Рашидов.

На въпрос какви са знаците, че стартира да се заформя ново управническо болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “, Иванов отговори: „ Поведението на четирите обединения, които доста бързо започнаха да демонстрират мощ в зала. И това проличава в процедурата “.

„ Ние имаме разлики с Българска социалистическа партия, които са доста по-големи от днешното гласоподаване. Какво ще се случи оттук насетне и какъв ще бъде курсът на Българска социалистическа партия – ще забележим “, разяснява Иванов някогашните си съдружни сътрудници.

„ Подозирам, че при тази четирипартийна настройка, може да се окаже, че нещата ще потръгнат – в случай че не без спънки, то най-малко по масло “, уточни той за бъдещето на Народното събрание.

Иванов изясни още, че на последния председателски съвет от Политическа партия са предложили всички да се обединят към кандидатура на човек от Демократична България. Те са били подготвени да помислят за подобен вид, само че от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия към този момент са били взели решението да застанат зад Вежди Рашидов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР