Ние, от Jenite.bg, много обичаме да четем, много обичаме България

...
Ние, от Jenite.bg, много обичаме да четем, много обичаме България
Коментари Харесай

Писателката Йорданка Маринова за дебютния си роман Кралицата на краставиците, за любовта и за българщината!

Ние, от Jenite.bg, доста обичаме да четем, доста обичаме България и се прекланяме пред надарените създатели. Затова през днешния ден ви срещаме с Йорданка Маринова. Тя не живее от дълго време в България, само че е оставила тук душата и сърцето си. Наскоро излезе дебютния й разказ - " Кралицата на краставиците ", отдаден на дамите на България. Приходите от продажбите на книгата ще отидат за изографисване на изгорелите икони в мелнишкия храм " Свети Никола ". Храмът пламтя при започване на юли 2014-та година, като причина беше късо съединяване в електрическата апаратура. Църквата към този момент е възобновена.

Корицата и колажите са на арх. Белин Моллов, направени изцяло безплатно за книгата. Издателството е ИвиПет. Книгата може да се купи единствено онлайн от тази книжарница.

Този диалог ни извърши с национално самочувствие, горделивост и религия, че не всичко е изгубено! Сигурни сме, че по този начин ще подейства и на вас!

Разкажи ни малко повече за сюжета на книгата?

" Кралицата на краставиците " е разказ, в който основните настоящи лица са дамите от едно българско семейство, техните любови, битки, разочарования, победи и метода, по който всяка се оправя с провокациите на времето си в последните над век и половина.

Как ти пристигна концепцията?

Обичам българската литература, само че ми липсваше книгата, в която главната движеща мощ да е селянката, а не въстаника; снахата, а не чорбаджията; домакинята, а не мутрата. И последвах един популярен съвет на Нобеловата лауреатка Тони Морисън: " Ако ти се чете книга, която не е написана – напиши я ти! "

Кое е главното нещо, което искаш да кажеш на читателите с нея?

Исках да дам живот на неръждаемото, правилно и безсмъртно факсимиле - Любовта е движещата мощ в света. Любовта с основна писмен знак - към Живота, фамилията, децата, индивида до теб, правдата, Родината и всичко, което ви се коства почтено за нея. Тя Е.

 Писателката Йорданка Маринова за дебютния си разказ Колажи: арх. Белин Моллов

Това е дебютният ти разказ. Кога стартира да пишеш художествена литература?

На 15г. възраст. Направих отмора от към 35 години и се върнах, с цел да продължа.

Предполагам, че доста обичаш България, щом в книгата ти се споделя за 5 генерации българки. Защо обаче живееш отвън страната?

Къде си телом и къде си духом са разнообразни неща. Физическото наличие на едно място или в една ера не е наложително изискване, с цел да си очевидец на събитията по този начин, че да ги отразиш правдиво, достоверно и забавно. Разбирам обаче въпроса ви и ще ви отговоря със стих от Матзу Башо (най-известният стихотворец от епохата Едо): " Дори когато съм в Киото ми липсва Киото. "

 Писателката Йорданка Маринова за дебютния си разказ Колажи: арх. Белин Моллов


Кое те въодушевява най-вече?

Тишината и природата – тогава книгата, която желая да напиша, се материализира в съзнанието ми и до момента в който стигна до листа едвам съумявам да хвана есенцията ѝ.

Как можеш да определиш писането? Какво е то за теб?

Изповед. Вик. Любов. Свобода.

 Писателката Йорданка Маринова за дебютния си разказ Колажи: арх. Белин Моллов

С какво друго се занимаваш, с изключение на с писане?

В публичен проект: вземам участие в група към жилищната ми асоциацията, където се опитваме да повлияем и подобрим предлаганите от наемодателите услуги; в интернет - управлявам единствената профилирана група и страница за дами в менопауза във Facebook на български език, подкрепям блог за пътеписи, който зареждам с разкази от пътуванията най-вече с автомобил из Европа на фамилията ми (хоби, което практикуваме на драго сърце във всеки вероятен момент), както и работя по два други блога с по-общ темперамент. В по-личен проект – оказвам помощ на драго сърце интензивно в работата и активността на порасналите ми деца. Повечето пъти – за тяхна наслада.

С какво дамите в страната ни би трябвало да се гордеят, че са българки съгласно теб?

Посветила съм книгата си на дамите на България, без значение от етноса им. Надявам се те да се гордеят със себеотдайността си, постоянството и човешката си издръжливост да понесат ориста такава, каквато живота им я постанова. Това са качествата на дамите ни, които са създали допустимо родината ни да устои на инспекцията на времето през столетията.

 Писателката Йорданка Маринова за дебютния си разказ Колажи: арх. Белин Моллов

Кажи ми една българска линия, която те изпълва с горделивост и една която не ти харесва изключително. Самокритичността на българина ме радва – това е висшата форма на обективизъм, която единствено доста мощен, закален темперамент може да практикува здравословно и съществуването на която държи индивида крепко стъпил на земята. Нихилизмът на българина ме натъжава, тъй като той е крайната, обострена, нездрава форма на самокритичността. Нихилизмът е безпочвен – колкото повече народи опознава един българин, толкоз по-ясно става, че той с нищо не е по-добър или по-недобър от тях. Нихилизмът е деструктивен – той се употребява, с цел да оправдае и комфортно да покрие всеки мързел, плашливост и безволие в всекидневието.

Отправи своето обръщение към нашите читателки.

Скъпи дами, без значение от етноса си – щом успявате да прочетете и разберете този текст, то вие сте жена на България. За вас написах и на вас посветих романа си " Кралицата на краставиците ", на вашите баби, майки, дъщери и внучки. На вашите недостатъци и на вашата мощ. На вашите сълзи и на вашата безгранична обич, която е раждала, хранила и отглеждала хората на това особено парче земя, което носи името България. Пазете го в сърцата си, даже да не посягате към него всеки ден и го предайте на идващите, където и да се намират телата ви по света в това ново преселение на народите. Защото още веднъж, за кой ли път във вековната ни история, единствено и само любовта на женските ви сърца ще резервира и запази това, което се назовава България.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР